Verena Vidrih Perko je od leta 1997 kustosinja v Gorenjskem muzeju v Kranju. Foto: Gorenjski muzej
Verena Vidrih Perko je od leta 1997 kustosinja v Gorenjskem muzeju v Kranju. Foto: Gorenjski muzej

Funkcijo bo začela 30. januarja in jo opravljala do imenovanja generalnega direktorja oziroma največ šest mesecev.
Verena Vidrih Perko (1952) je leta 1978 diplomirala na temo provincialne arheologije in zgodnjega srednjega veka. Na ljubljanski univerzi je nato opravila magisterij in doktorat iz arheologije, doktorski študij muzeologije pa končala na zagrebški univerzi. Izobraževala se je še v Brnu, s pomočjo štipendije fundacije J. Paula Gettyja pa je študirala v Los Angelesu, New Yorku, Filadelfiji in pozneje v Veliki Britaniji.
Med letoma 1975 in 1982 je na gimnaziji v Kamniku s presledki poučevala zgodovino in likovno vzgojo. Zaposlena je bila v Mestnem muzeju v Ljubljani, od leta 1997 pa je kustosinja v Gorenjskem muzeju v Kranju. Delovala je tudi na oddelku za arheologijo na filozofski fakulteti ljubljanske univerze, kjer je pridobila status raziskovalke. Je tudi docentka za materialno kulturo na arheološkem oddelku in oddelku za muzeologijo.
Izkopavala je v Ogleju, Ljubljani, na Ljubljanskem barju, v Stični, na Hvaru in Ajdni. Pripravila je več arheoloških razstav ter podpisala številne znanstvene in strokovne članke.