Del nagrobnika. Foto: Matjaž Bizjak/MGML
Del nagrobnika. Foto: Matjaž Bizjak/MGML
Takole je del nagrobnika "štrlel" iz parkirišča. Foto: Matjaž Bizjak/MGML

Kot je pojasnila kustosinja za antiko v Mestnem muzeju Ljubljana Bernarda Županek, nagrobnik še vedno čistijo. "Ostanki malte se odstranijo na roke, kar je kar zamuden in natančen proces, da ne poškodujemo kamna," pravi kustosinja. Glede samega napisa na nagrobniku je že znanih nekaj podatkov več. "Lahko že rečemo, da je nagrobnik govoril vsaj o dveh pokopanih, eden od teh je bila ženska z imenom na C ali G, ki je umrla stara 25 let. Napis jo omenja kot 'najdražjo ženo'."

Nagrobnik je po besedah kustosinje dal postaviti moški. "Prvi del njegovega imena skoraj v celoti manjka, drugo ime je zelo verjetno Secundus ali Secundianus," je še pojasnila in dodala, da so zdaj prizadevanja strokovnjakov usmerjena na čiščenje kamna, po katerem, vsaj tako upajo, bo jasno še kaj več.

Kot smo poročali pretekli teden, so omenjeni del nagrobnika našli na neasfaltiranem parkirišču tik ob Tivoliju po pozivu meščana, ki je nanj postal pozoren zaradi njegove barve. Kamen so takoj naslednji dan izkopali in ga prenesli v konservatorsko delavnico muzeja. Nagrobnik so, kot domnevajo, na mestu današnjega parkirišča uporabili pri gradnji hiše, ki je stala tam predtem.