Pri društvu Asociacija predlagajo, da si obe strani vzameta dodaten čas za pripravo dokumenta, obenem pa bi radi, da bi strategija vsebovala tudi jasen finančni okvir. Foto: MMC RTV SLO
Pri društvu Asociacija predlagajo, da si obe strani vzameta dodaten čas za pripravo dokumenta, obenem pa bi radi, da bi strategija vsebovala tudi jasen finančni okvir. Foto: MMC RTV SLO

V društvu Asociacija menijo, da se le s kontinuiranim strukturiranim dialogom med Mestno občino Ljubljana (MOL) ter predstavniki neodvisnih producentov in samostojnih ustvarjalcev javnih kulturnih programov in projektov na mestni ravni lahko zagotovi participacijsko oblikovanje kulturne politike, ki ne bo ignorirala dozdajšnjih praks neodvisnih producentov in samostojnih ustvarjalcev, temveč jih bo enakopravno, strateško in razvojno usmerjeno umestila med ukrepe in cilje, ki bodo razvijali njihov potencial.
V javni izjavi, ki jo je pripravila projektna skupina za urejanje odnosov med MOL-om in nevladnimi organizacijami ter samostojnimi ustvarjalci na področju umetnosti, so zapisali, da bi moral biti v njem viden in očiten premislek, kako se bo na mestni ravni ideja o modernizaciji javnega sektorja realizirala z enakopravnim strateškim vključevanjem neodvisnih producentov in samostojnih ustvarjalcev v lokalni kulturni sistem.
Nezadovoljni so tudi s 40-odstotnim rezom sredstev enoletnega projektnega razpisa, ki ga je objavila ljubljanska občina. Opomnili so, da so sredstva, ki jih neodvisni producenti in samostojni ustvarjalci umetnosti v MOL-u pridobijo prek enoletnih ali/in večletnih razpisov in predstavljajo približno 11 odstotkov ljubljanskega mestnega proračuna za kulturo, v nesorazmerju z dosežki te produkcije v lokalnem, nacionalnem in mednarodnem prostoru. "To kaže na finančno marginaliziranost tega dela kulturnega sistema, ki se v kriznih časih še povečuje," so zapisali.
Zato mestnim oblastem predlagajo, naj v osnutek strategije razvoja kulture v MOL-u 2012-2015 kot enega izmed ciljev dodajo, da bo v prihodnje zagotovljen strukturiran dialog med občino ter nevladnimi organizacijami in samostojnimi ustvarjalci na področju umetnosti - tudi tako, da bi ustanovili stalno projektno skupino, ki bi ta dialog zagotavljala.
Zavedajo se, pravijo, da je vsebina osnutka strategije razvoja kulture v MOL-u 2012-2015 vezana na čas gospodarske krize in recesije. Zato predlagajo, da si obe strani vzameta dodaten čas za pripravo dokumenta, hkrati pa želijo, da bi strategija vsebovala tudi jasen finančni okvir. V nadaljevanju predlagajo, da se v prihodnjih letih ne bi uvajalo megalomanskih projektov, ampak raje razvijalo že obstoječe.