Sliko je njen srečni najditelj, ki je več kot 20 let skušal dokazati njeno avtentičnost, zdaj že prodal. Foto:
Sliko je njen srečni najditelj, ki je več kot 20 let skušal dokazati njeno avtentičnost, zdaj že prodal. Foto:
Infrardeča in ultravijolična svetloba lahko razkrijeta skoraj vsak korak v nastajanju slike, kar pogosto veliko pove o njenem izvoru in avtorju. Foto: YouTube
Fundacija Dalí, ki skrbi za enotnost in neokrnjenost umetnikovega opusa, nove verifikacije noče komentirati. "To delo ni vključeno v uradi katalog del Salvadorja Dalíja," je bil doslej njihov edini komentar.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je platno El nacimiento intrauterino de Salvador Dalí (Maternično rojstvo Salvadorja Dalíja) umetnik naslikal še v najstniških letih, natančneje: leta 1921, tri leta, preden je nadrealistično gibanje kot tako zares začelo.

"To sliko lahko štejemo za prvo Dalíjevo nadrealistično delo," kategorično izjavlja Nicolas Descharnes, izvedenec za velikega španskega umetnika. Zanimivo je, da ni slika katalogizirana v nobenem registru umetnikovih del - očitno se mladeniču ni zdelo vredno zapisati vsega, kar je ustvaril.

Bartomeu Payeras, slikar in biolog z Majorke (njegovo umetniško ime je Tomeu L'Amo) je z nakupom za 25 tisoč pezet, ki ga je leta 1988 opravil v neki starinarnici v Gironi, seveda silno zadovoljen. "Ko sem videl barve te slike, sem posumil, da gre za Dalíja. Ampak to je bilo samo moje mnenje, ki ga nisem mogel podpreti z dokazi," pravi.

Dalíjeva majhna šala v podpisu
Slika prikazuje angele, ki lebdijo nad vulkanom; obstajajo tudi ohranjeni umetnikovi citati, v katerih jo morda omenja. Pravzaprav je slika celo podpisana - a ker je datirana v leto 1896, osem let, preden se je Dalí sploh rodil, se avtogram ni zdel preveč verodostojen.
Po desetih letih testiranj in analiz - vključno z rentgeni in ultravijolično svetlobo - so strokovnjaki sklenili, da je slika dejansko avtentična. "Dalí se ob misli, da mu je uspelo toliko let vse vleči za nos, verjetno smeje v grobu," je L'Amo pripomnil na nedavni tiskovni konferenci v Madridu. "Presrečen sem bil, počutil sem se kot otrok v trgovini s sladkarijami."

Infrardeča fotografija je razkrila močne poteze s črno in modro barvico, s katerimi je slikar začrtal posamezne figure; to je bil pristop, ki ga je Dalí po navadi ubral tudi pri drugih delih. Grafologi so prav tako ugotovili, da se podpis in posvetilo v desetih besedah skladata s pisavo, kakršno je Dalí imel v dvajsetih letih. V posvetilo, ki je napisano v katalonščini, se je prikradla celo pravopisna napaka, ki se je slikarju rada primerila.

Lastnik je v začetku tega meseca sliko za nerazkrito vsoto že prodal anonimnemu zbiratelju.