Takšna je bila videti Berninijeva fontana Barcaccia na Piazzi di Spagna potem, ko je policija pomirila in s prizorišča odstranila navijače rotterdamskega kluba Feyenoord. Foto: EPA
Takšna je bila videti Berninijeva fontana Barcaccia na Piazzi di Spagna potem, ko je policija pomirila in s prizorišča odstranila navijače rotterdamskega kluba Feyenoord. Foto: EPA
Fontana
Prebivalci Rima so po dogodku ob baročni spomenik polagali cvetje. Foto: EPA

Skupina navijačev je pred izenačeno tekmo Evropske lige postopala po središču večnega mesta in se med drugim ustavila pri baročni Fontani della Barcaccia, ki sta jo leta 1627 končala Pietro Bernini in njegov mnogo slavnejši sin Gian Lorenzo Bernini. Preden je izgred uspelo ustaviti policiji, ki je na koncu aretirala 29 Feyenoordovih navijačev, so ti skakali po bazenu, v spomenik metali steklenice in močno poškodovali kiparski okras fontane pod znamenitimi Španskimi stopnicami. Natančno oceno škode rimske mestne oblasti še pripravljajo.
Nad vandalskim dejanjem šokirani restavratorji nizozemske družbe Royal Woudenberg so se odločili, da Italijanom ponudijo pomoč. Po besedah predstavnice matičnega podjetja Janssen de Jong Lily Derksen za popravilo ponujajo 50.000 evrov, če bodo stroški obnove znesek presegli, pa bodo sami poskrbeli za dodatno pomoč. Royal Woudenberg, kjer so med drugim restavrirali vrsto umetnin iz amsterdamskega Rijksmuseuma, so se s ponudbo in obljubo, da bodo restavrirali poškodovano fontano, najprej obrnili na italijanskega veleposlanika v Haagu.
"Rim pripada vsem"
Rimljani so po dogodku ob fontano, ki je ime dobila po delno potopljeni skulpturi ladje sredi glavnega bazena, polagali rože. Nizozemski pravosodni minister Ivo Opstelten je pretekli teden dejal, da bo Nizozemska v Rim poslala ekipo, ki bo italijanski policiji pomagala, da bo skupina izgrednikov ustrezno odgovarjala za svoje zločine. "Rim pripada vsem nam," je dejal in dodal: "Pokazali bomo, da nasilje ni sprejemljivo."
Postavitev fontane je naročil papež Urban VIII. (papeževal je od leta 1623 do 1644). Njena forma je aluzija na tedaj še pogosto poplavljajočo Tibero; leta 1598 se je dvignila vse do Španskih stopnic, po umiku vode pa je na trgu obtičala ladja. Baročni kip je doživel več restavratorskih posegov, zadnjega lani, ko je zasebnik za njeno obnovo prispeval 200.000 evrov.