Ptuj se je odrekel svoji kandidaturi in moči raje združil z Mariborom. Foto:
Ptuj se je odrekel svoji kandidaturi in moči raje združil z Mariborom. Foto:
Letos h kulturnemu udejstvovanju še posebej vabita Luxembourg in Sibiu.
Župani nimajo nič proti priklučitvi Celja h kandidaturi. Foto: RTV SLO

Franc Kangler, Anton Štihec, Alojzij Muhič, Štefan Čelan, Matjaž Zanoškar in Srečko Meh bodo v Mariboru s svojimi podpisi potrdili, da se Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje kot predstavniki regije uradno skupaj podajajo v boj za prestolnico kulture.

Projekt evropske prestolnice kulture bo vodil multimedijski center Kibla iz Maribora, ki so ga že pred odločitvijo Ptuja in Maribora za skupno kandidaturo v štajerski prestolnici izbrali za svojega organizatorja. Ta bo moral zdaj ob uspešni kandidaturi naloge razdeliti med precejšen del krajev iz t. i. kohezijske regije. Prav to, da bi prestolnico gostil manj razvit del Slovenije, se zdi vpletenim županom še posebej pomembno.

Izjemna priložnost za razvoj
Ti so se ob podpisu sodelovanja strinjali, da je evropska prestolnica kulture projekt, ki za nominirana mesta pomeni razvojni izziv in spodbudo. Prav kultura je namreč lahko pomemben nosilec duhovnega in gospodarskega razvoja urbanih središč in širšega okolja, so dejali župani občin, ki se ob uspešni kandidaturi obetajo izjemne priložnosti za uresničitev razvojnih strategij svojih krajev.

Vsako mesto s svojimi področji in nalogami
Kot je bilo rečeno ob naznanitvi skupne kandidature, bodo vsakemu mestu pripadala posebna področja in naloge, v projekt vključena mesta pa bodo prijavila tudi nekaj naložb s področja kulturne dediščine.

Z Mariborom in Ptujem še Celje?
Uradni predlog mesta, ki naj bi Slovenijo zastopalo leta 2012, mora naša država Evropskemu parlamentu, Evropski komisiji in Odboru regij oddati do konca leta, mesto, ki si bo "prestolništvo" delilo s portugalskim izbrancem, pa bodo nato izbrale članice EU-ja. Zaenkrat so uradni kandidati trije, ob Mariboru in Ptuju z regijo še Celje in Ljubljana, a so danes župani podpisniki že dejali, da se strinjajo z morebitno poznejšo vključitvijo Celja v skupni projekt.