Majhna replika berlinskega spomenika ob domovanju politika Alternative za Nemčijo (AfD). Foto: EPA
Majhna replika berlinskega spomenika ob domovanju politika Alternative za Nemčijo (AfD). Foto: EPA
Sorodna novica Tožilec preiskuje kolektiv, ki je AfD-jevca izzval z repliko spomenika holokavstu

Novica o tem, da je bil vodja umetniškega kolektiva Center za politično lepoto (Zentrum für Politische Schönheit - ZPS) Philipp Ruch kar 16 mesecev v preiskavi zaradi "osnovanja kriminalne organizacije", je v prejšnjem tednu prišla v javnost in bila deležna tudi mednarodne medijske pozornosti. Kriminalistična preiskava je bila opisana kot prva te vrste v povojni zgodovini Nemčije - svoboda umetniškega delovanja je v tej državi namreč zagotovljena z ustavo.

Zdaj umetniki zahtevajo nadaljnje preiskave
Vendar zdaj, ko je pravni postopek končan, umetniki zahtevajo nadaljnje preiskave z namenom zagotovitve svobode umetnosti, je za Deutsche Welle povedala tiskovna predstavnica kolektiva Tilda Rosenfeld. Zanima jih, kakšne so bile politične motivacije tožilcev, ki so sprožili preiskavo. Pa tudi, zakaj je preiskava trajala tako dolgo in zakaj se zvezna vlada ni odzvala na neutemeljene postopke, čeprav obstajajo dokazi, da je bila obveščena.

Sorodna novica Bo politik AfD-ja pokleknil pred repliko spomenika holokavstu in prosil odpuščanja?

Preiskavo so sprožili novembra 2017, kmalu po tem, ko so člani Centra za politično lepoto namestili majhno repliko berlinskega spominskega mesta v opomin na holokavst v vasi Bornhagen v Turingiji. Namestili so jo namreč tik ob domovanju Björna Höckeja, vodje predvsem na področju protipriseljenske politike dejavne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). In da, replika se še zmeraj nahaja na tem mestu.

S to svojo akcijo je kolektiv želel opozoriti na politikovo sporno stališče do nemške politike spomina na holokavst, saj je Höcke dejanski spomenik v Berlinu označil za "spomenik sramu" in pozval k "180-stopinjskemu obratu" v odnosu Nemčije do druge svetovne vojne.

Hitro dognanje kölnskega sodišča
Ko so člani kolektiva postavili repliko spomenika ob politikovem domovanju, so lansirali še informacijo, da so več mesecev vohunili za njim. In sprva je bil prav zaradi te trditve sprožen kazenski postopek, vendar je bil tudi hitro opuščen, saj je sodišče v Kölnu ugotovilo, da so bili različni elementi te vohunske potegavščine - vključno s klišejskimi vohunskimi opravami in igračami za "skrivne agente" - zadosti satirične narave, da so jo opredelili kot umetniški performans.

Identitarno gibanje odmeva v Avstriji

V družbi Pegide in identitarcev
Zgolj nekaj dni po postavitvi replike je imel Höcke govor na konferenci, ki jo je organizirala revija Compact, in nanjo povabila še druge skrajno desne vodje, kot sta denimo ustanovitelj nemškega protimuslimanskega gibanja Pegida Lutz Bachmann in vodja avstrijskega gibanja identitarcev Martin Sellner.

Prav glede avstrijskih identitarcev se je nedavno dvigal prah, saj se je izvedelo, da je gibanje prejelo donacijo 28-letnega Avstralca Brentona Harrisona Tarranta, ki je v preteklem mesecu izvedel strelska napada v dveh novozelandskih mošejah. Höcke se je svojem govoru na konferenci pritožil nad umetniki, za katere je trdili, da "niso skupina umetnikov, temveč kriminalna organizacija, celo teroristična organizacija."

Parlamentarna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je dejavna predvsem na področju protipriseljenske politike. Foto: Reuters
Parlamentarna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je dejavna predvsem na področju protipriseljenske politike. Foto: Reuters

AfD-ju očitno naklonjen državni tožilec
Štiri dni po dotičnem govoru je državni tožilec v nemški zvezni deželi Turingiji sprožil kazensko preiskavo proti umetnikom. Postopek je temeljil na zakonu, znanem kot paragraf 129, ki državi omogoča, da nadzoruje ljudi, osumljene, da pripadajo kriminalnim združbam in terorističnim organizacijam.

Kot je za časopis Die Zeit povedal strokovnjak za pravosodje Jürgen Möthrath, mora državni tožilec, da sproži preiskavo na podlagi te zakonske določbe, sumiti, da nekdo načrtuje posebno hudo kaznivo dejanje. Med te spadajo umor, posilstvo ali z mamili povezani zločinov. Vodja umetniškega kolektiva Philipp Ruch je bil denimo uvrščen na seznam članov Islamske države in Fronte Al Nusre.

V zadnjih dneh so pri Die Zeit razkrili, da je državni tožilec Martin Zschächner stranki Alternativa za Nemčijo (AfD) namenil manjšo donacijo. Pri Süddeutsche Zeitung pa so ugotovili, da je taisti tožilec zavrnil pritožbe proti politiku AfD-ja zaradi rasističnega posploševanja glede Afričanov in Arabcev, V Nemčiji je namreč podpihovanje sovraštva do določenih skupin nezakonito. "To vsekakor dokazuje, da ni nevtralen razsodnik," je izpostavila predstavnica kolektiva Tilda Rosenfeld. In dodala, da pozivajo k njegovi razrešitvi.

Vodja kolektiva Center za politično lepoto Philipp Ruch. Foto: EPA
Vodja kolektiva Center za politično lepoto Philipp Ruch. Foto: EPA

Nemško notranje misnistrstvo ni bilo nevedno
V začetku letošnjega leta je vladna agencija Zvezna centrala za politično izobraževanje v Nemčiji preklicala vabilo na kongres v Leipzigu za Philippa Rucha. Nekoliko kasneje je bilo ugotovljeno, da je odločitev temeljila na informacijah, ki jih je posredovalo nemško ministrstvo za notranje zadeve, ki je v elektronski pošti zapisalo, da "po informacijah varnostnih organov obstajajo kazenski sklepi o Centru za politično lepoto in njenem direktorju".

"Do zdaj ni nihče na zvezni ravni ni zavzel stališča. Vedno so trdili, da je primer omejen na deželno raven," je še dejala tiskovna predstavnica kolektiva. "Vendar obstajajo različni elementi, ki kažejo, da je bilo notranje ministrstvo obveščeno tudi o razmerah in se ni odzvalo." Člani umetniškega kolektiva se zato javno sprašujejo, zakaj se ni nihče na zvezni ravni odzval na te informacije.

Center za politično lepoto pozivaja tudi k preiskavi političnih stališč politikov in sodnikov, ki sodelujejo pri sprožitvi kazenskih preiskav. Prav tako želijo, da vlada pojasni, kako je lahko preiskava brez utemeljitve trajala kar 16 mesecev. "Gre za zaščito svobode umetnosti," še poudarila predstavnica kolektiva.