AfD je s svojimi idejami trn v peti nasprotnikov skrajne desnice v Nemčiji. Foto: Reuters
AfD je s svojimi idejami trn v peti nasprotnikov skrajne desnice v Nemčiji. Foto: Reuters
Nemčija
V AfD-ju opozarjajo na "indoktrinacijo", ki naj bi jo v šolah izvajali levičarski učitelji. Foto: Reuters

AfD je namreč vzpostavil spletni portal Nevtralne šole, na katerem lahko učenci objavijo anonimno pritožbo zoper uslužbenca šole, ki naj bi kršil politično nevtralnost in kritiziral stranko.

Zdaj pa so učitelji na šoli Lina Morgenstern v berlinskem predelu Kreuzberg AfD-ju poslali skupno pismo, v katerem so stranko pozvali, naj vsa njihova imena doda na "ovajalni seznam", ki ga sestavlja.

"Temu, da smo na tem seznamu, dajemo velik pomen, saj bomo še naprej zagotavljali, da bodo učenci opolnomočeni, da bodo razumeli značaj vaše stranke," so po poročanju Independenta v pismu napisali učitelji. Vsebino pisma je javnosti predstavil učiteljski sindikat GEW.

Kot so še sporočili učitelji, bodo učence obveščali, ko bodo člani stranke in njeni predstavniki "izvajali rasistične, nečloveške, seksistične, zgodovinskorevizionistične, antisemitske ali protidemokratične dejavnosti, ki ogrožajo naše mirno sobivanje v družbi".

Dodali so: "Iz zgodovine vemo, da kar se začne z ovajanjem in ustrahovanjem, se konča z zapiranjem disidentov v taboriščih. Iz teh razlogov, in ker nismo prestrašeni, bi nam bilo v čast, da naša imena dodate na svoj ovajalni seznam".

V sindikatu GEW so druge šole pozvali, naj pošljejo podobna pisma.

AfD: Levičarski učitelji manipulirajo
Alternativna za Nemčijo svoj portal Nevtralne šole označuje za ključno orodje pri preprečevanju indoktrinacije v učilnicah in zaščito svobode govora. Namen portala je pomagati staršem, da preprečijo, da z njihovimi otroki manipulirajo levičarski učitelji.

Kot primere AfD navaja spodbujanje učencev, naj se udeležijo protestov proti AfD-ju, "grobe kritike AfD-ja" ali "netočen in subjektivni učni material".

Kritiki opozarjajo, da strankin ukrep spominja na čase nacistične Nemčije in vzhodnonemške obveščevalne službe Stasi, ki je prav tako uporabljala otroke za utišanje disidentov.

Ko je AfD v Hamburgu vzpostavil prvi portal za ovajanje učiteljev, je pravosodna ministrica iz vrst socialnih demokratov Katarina Barley to označila za "metodo diktatorjev". Tudi ministrica za izobraževanje Susanne Eisenmann (SPD) je idejo označila za "povsem napačno in škodljivo".

AfD zagovarja protipriseljenska in protimuslimanska stališča. "Islam ne sodi v Nemčijo," pravijo v stranki, katere višji predstavniki govorijo o "invaziji tujcev" in pravijo, da naj policija strelja na prebežnike, ki vstopajo v državo, "če je potrebno". V parlamentu je tretja najmočnejša stranka.