Drugo
Direktor ZRC-ja SAZU Oto Luthar pojasnjuje, da je sponzorska pogodba nastala po dolgotrajnem obojestranskem iskanju načina za sodelovanje. Foto: BoBo
"Ta sponzorska sredstva so nam prišla kot z neba, da ga bomo lahko vsaj letos nekako nadgradili," pravi Marko Snoj, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Foto: BoBo

Dodaj v

Po neuspeli prijavi na razpisu ministrstva je portal Fran sponzorsko podprla banka

Abanka je portalu s sponzorsko pogodbo namenila 35.000 evrov sredstev
14. april 2018 ob 12:06
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovarski portal Fran, projekt Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, prek katerega ogromno število spletnih obiskovalcev lahko prosto dostopa do jezikovnih priročnikov, je po zavrnjeni vlogi za sofinanciranje ministrstva za kulturo naletel na posluh ene izmed bank.

Abanka je portalu Fran s sponzorsko pogodbo namenila 35.000 evrov sredstev.

Obojestransko iskanje načina za sodelovanje
Direktor ZRC SAZU Oto Luthar pojasnjuje, da se je to zgodilo po dolgotrajnem obojestranskem iskanju načina za sodelovanje. K temu so jih spodbudili tudi komentarji, ki so se pojavili v medijih, še zlasti po zavrnitvi vloge na razpisu ministrstva za (so)financiranje projektov, namenjenih promociji in uveljavljanju slovenskega jezika na področju jezikovnih virov, tehnologij in digitalizacije v letih 2018 in 2019.

Skupno prejeli 50.000 evrov
Sponzor je večino od skupno 50.000 evrov, torej 35.000 evrov, namenil Franu, 5.000 evrov so namenili podpori terenskega dela arheologa Ivana Šprajca, 10.000 evrov pa lahko ZRC nameni drugim, podfinanciranim projektom, je še povedal Luthar.

Po besedah predstojnika inštituta Marka Snoja je omenjeni razpis edini, na katerem se Fran lahko poteguje za sredstva. "Ministrstvo za kulturo objavlja razpise samo v smislu promocije določenih jezikovnih virov, med drugim tudi portalov, torej samo za promoviranje tega, kar že obstaja, ne pa za razvoj. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in sploh vsi drugi financerji pa ne objavljajo razpisov za portale oziroma ničesar, kar bi bilo podobno temu, da bi se lahko prijavili."

Temeljni slovenski jezikovni priročniki
Fran, na katerem so na voljo temeljni slovenski jezikovni priročniki, kot sta Slovar slovenskega knjižnega jezika (SSKJ) in Slovenski pravopis, tako po Snojevih navedbah sploh ne more priti do sredstev za to, da bi ga lahko razvijali in vzdrževali. "Ta sponzorska sredstva so nam prišla kot z neba, da ga bomo lahko vsaj letos nekako nadgradili," je povedal.

Kako so portal financirali do zdaj?
Portal, ki so ga zagnali leta 2014, je nastal s pomočjo zunanjih sodelavcev, računalničarjev in oblikovalcev, ki so jih doslej plačevali iz infrastrukturnih sredstev in tržnih projektov, kot je druga izdaja SSKJ-ja, ki so jo prodali Cankarjevi založbi. Ta knjigo prodaja v knjižni obliki in inštitutu od tega namenja odstotke.

Prostovoljno delo sodelavcev inštituta
Portal Fran je nastal tudi s prostovoljnim neplačanim delom sodelavcev inštituta, ki so poskrbeli za baze. Vsebinski del Frana oziroma 32 slovarjev, ki jih nudi v uporabo, pa so osnovna dejavnost inštituta, ki jo financira agencija za raziskovalno dejavnost, pri čemer si pomagajo še z drugimi manjšimi projekti.

"Težava je v tem, da so ta sredstva iz leta v leto nižja, da se ne financirajo temeljne vsebine, ki so potem podlaga za Frana," je poudaril Snoj. Omenjenih 35.000 evrov po njegovih trditvah pomeni desetino vsote, ki jih inštitutu letos primanjkuje za financiranje osnovne dejavnosti, da bi slovarji lahko tekli dalje in bili jeseni spet na Franu.

Za letos jim zmanjka 350.000 evrov
Za polnjenje vsebin po Snojevih besedah potrebujejo kritično maso raziskovalcev, leksikografov, saj gre tri četrtine dejavnosti inštituta in s tem tudi tri četrtine proračuna, ki jim ga država v veliki meri pokriva, v smer, da se vsebine objavljajo na portalu.

"Ampak za letos zmanjka 350.000 evrov. In če se država ne bo odločila tega dofinancirati, potem se bo zgodilo, da bodo raziskovalci, ki jih je sama financirala, da so se usposobili za delo, na cesti," je še poudaril Snoj.

Podporo portalu, ki je imel septembra lani 20-milijonti obisk, je izrazila komisija za slovenski jezik v javnosti pri SAZU-ju. V izjavi je poudarila zaskrbljenost, da "ignoranca in aroganca vlade utegneta povzročiti odpuščanja". Izrazila je tudi pričakovanje nad uresničitvijo obljube ministrice Maje Makovec Brenčič, da bodo zagotovljena ustrezna sredstva, ter zahtevo, da vlada "popravi to povsem nepotrebno napako in nemudoma omogoči ustrezno financiranje".

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Ples
# 14.04.2018 ob 12:57
Nenavadno, da to rečem, ampak: bravo, Abanka.
Fran je super.
Ples
# 14.04.2018 ob 13:09
@E24
No, to se pa ne strinjam. Za Fran bi moralo biti financiranje sistemsko urejeno, ne pa da je odvisno od dobre volje nekega sponzorja. Fran je namreč NUJEN.
Samotna Duša
# 14.04.2018 ob 14:29
Še ena grozljivka v naši podalpski deželici.
Jaz uporabljam spletni FRAN vsaki dan!
Čeprav imam prejšnjo izdajo, tiskano debelo "buklo"
Slovar slovenskega knjižnega jezika doma...
slovenkaaaa
# 14.04.2018 ob 14:48
Tudi jaz se ne strinjam z E24. Kdo pa garantira, da ce bodo davki nizji, da bo gospodarstvo to dalo v kulturo in ne v jahte lastnikov in managerjev? Financiranje Frana je financiranje slovenskega jezika. Urediti je treba stalne finance Frana in spremljanja razvoja slovenscine v dobi digitalizacije, strokovnega besedisca itd.
RibičIČ
# 14.04.2018 ob 14:14
Ministrstvu za kulturo je očitno zmanjkalo sredstev, pa tudi predstave o tem, kaj je kultura. Je hudič, če se preveč ukvarjaš z zviranjem po odru, avantgardno psevdoumetnostjo in posiljenimi kvotami.
chiron
# 14.04.2018 ob 22:10
Grozno je, da se mora znanstvenik kot je dr. Snoj, ukvarjati s takimi zadevami!
GoodFella
# 14.04.2018 ob 20:01
Slovenski jezik je temelj slovenstva, zato me tak brezbrižen odnos države zelo žalosti, poteza Abanke me je pa zelo pozitivno presenetila.
runcajz
# 14.04.2018 ob 17:47
Verjetno Ministrstvo in njihovi uradniki ne uporabljajo FRANa , pa zato tudi ne čutijo potrebe po njegovem financiranju.
Kaže pa na to, da tudi ministrica ni ravno najbolj primerna, danes bi se učeno izrazili kompetentna, za to mesto oziroma položaj. Je pa res, da je simpatična. Žal to ni dovolj !
Sami "profesorji" v vladi pa tako malo posluha za znanje, raziskave, naš jezik.
A za pot v Korejo na olimpijske igre pa je imela denar ?
LjudjeSoOvce
# 14.04.2018 ob 14:42
E24
Carska poteza banke. In točno zato zagovarjam manj davka za pravne osebe, ker bo potem le-tem več ostalo za podobna dejanja.

Tako imenovana "trickle down economy"? Ja to bo to....ker je zgodovinsko gledano tako zelo uspešna strategija, a ne? Šaljivec.
gospod iskreni
# 14.04.2018 ob 13:47
Zakaj bi moralo biti sistemsko urejeno? niso vsi projekti tako dobri kot je Fran. Banka si je naredila izjemno reklamo
Tanatos
# 15.04.2018 ob 01:12
Veselo in žalostno hkrati. Sicer pa čestitke Franu za dobro delo - nekaj takega sem si želela vse od cca 1998. Z veseljem ga uporabljam vsak dan in želim, da bi se vsaj ob prihodnjih razpisih našel denar za ta res dober projekt. In da bi se končno zmigalo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.
Žal se ne gre zanašati na sponzorje, ki veliko prej odštejejo denar za šport in druga področja, ki sicer tudi potrebujejo sredstva, sponzoriranje tovrstnih projektov je pa pač izjema. Zato gre pohvala tudi Abanki, ki je znala prisluhniti tovrstnim potrebam in nameniti denar tako fajn stvar, kot je Fran.
galoper
# 15.04.2018 ob 10:34
V kakšni latovščini je napisan naslov prispevka?
nepokorni
# 15.04.2018 ob 10:08
Tipično. Na razpisu ga polomi Ministrstvo za kulturo, kjer Peršak po odhodu totalno zblojene Bizjak Mlakarjeve naredi samo še večjo štalo ... Kriva je pa ministrica za šolstvo, ki sploh pristojna ni.

Koliko vas DeSUS plačuje za take novinarske laži???
E24
# 14.04.2018 ob 13:05
Carska poteza banke. In točno zato zagovarjam manj davka za pravne osebe, ker bo potem le-tem več ostalo za podobna dejanja.
Kdo je bil najbolj radodaren mecen kulture v njenem največjem preporodu v času renesanse? Plemiči, trgovci, bankirji... Kultura cveti tam, kjer jo podpira gospodarstvo in ne tam, kjer ji denar po drobtinah namenjajo lobiji ministrstva za kulturo.
Pravi_Štajerc
# 14.04.2018 ob 15:49
A za to pa je dinar?
Kazalo