Rajko Ranfl je bil lani nagrajen s Štigličevo nagrado za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije. Foto: BoBo
Rajko Ranfl je bil lani nagrajen s Štigličevo nagrado za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije. Foto: BoBo
false
Iz filma Ljubezen (1984) za katerega je prejel Prešernovo nagrado. Foto: Televizija Slovenija
false
Rajko Ranfl se je posvečal predvsem ljubezni in vojni, a na povsem nekonvencionalen način. Foto: Društvo slovenskih režiserjev

Rajko Ranfl se je rodil leta 1937 v Šentvidu pri Planini. Čeprav je diplomiral na ljubljanski Ekonomski fakulteti, se je kmalu posvetil filmu. Ustvarjalna pot ga je pripeljala na RTV Slovenija, kjer je do leta 1974 v različnih uredništvih deloval kot novinar-redaktor, scenarist, režiser, direktor fotografije in montažer. V številnih dokumentarnih oddajah je portretiral najznamenitejše slovenske likovne in dramske ustvarjalce. Od leta 1974 do upokojitve je nato deloval v svobodnem poklicu.

Med svobodnimi umetniki je nadaljeval z ustvarjanjem igranih in dokumentarnih filmov. Njegov filmski opus obsega skoraj trideset kratkih, večinoma dokumentarnih filmov. Eden izmed prvih, kratki film z naslovom Monstrum, mu je leta 1971 prinesel srebrnega leoparda na festivalu v Locarnu.
.

Režiser:
- 1997 Portret: Miki Muster (kratki dokumentarni film)
- 1995 Portret: Jože Ciuha (kratki dokumentarni TV film)
- 1989 Trije Vilharji (kratki dokumentarni film)
- 1988 Ora Pro Nobis (kratki dokumentarni film)
- 1987 Živela svoboda (celovečerni igrani film)
- 1984 Ljubezen (celovečerni igrani film)
- 1983 Vojne še niso končane (kratki dokumentarni film)
- 1982 Srečno novo leto (kratki dokumentarni film)
- 1978 Ko zorijo jagode (celovečerni igrani film)
- 1978 Portret Ladka Korošca (kratki dokumentarni film)
- 1976 Slikar (kratki dokumentarni film)
- 1974 Pomladi veter (celovečerni igrani film)
- 1971 Happy? (kratki igrani film)
- 1971 Mrtva ladja (celovečerni igrani film)
- 1970 Monstrum (kratki igrani film)
- 1969 Njiva (kratki igrani film)
- 1969 Venus (kratki igrani film)

Ljubezen na TV SLO 2 1984

Avtorju bo Televizija Slovenija v sredo, 14. 6., na TV SLO 2, ob 22.25 predvajala slovenski film Ljubezen.
Prosimo za objavo vesti.

Režija: Rajko Ranfl / Scenarij: Rajko Ranfl / Avtor literarne predloge in dialogi: Marjan Rožanc / Igrajo: Jožica Avbelj, Ivo Barišič, Danilo Benedičič, Rok Bogataj, Berta Bojetu, Nada Božič , Silvo Božič, Matija Bulatović, Slavko Cerjak, Rudolf Rudi Čamernik , Marjeta Dužević, Janez Eržen, Lenča Ferenčak, Sergej Ferrari, Maks Furijan, Bernarda Gašperčič, Marjan Hlastec in drugi…

Leta 1940, tik pred izbruhom vojne, mladi Marjan živi brezskrbno življenje s svojo tolpo v ljubljanski četrti Zelena Jama in doživlja vse težave njegovih let. Z vrstnico Lenko doživlja svojo prvo čisto ljubezen, istočasno pa odkriva spolnost. Italijanska okupacija prinese veliko sprememb, tolpa razpade, nekateri se pridružijo osvobodilnemu boju, drugi sodelujejo s kolaboracionisti. Marjan ostane neuvrščen. Italijani se predajo in v mesto vkorakajo Nemci. Milena, lahkoživa ženska, ki ima dobre zveze z Nemci, omreži Marjana, ki z njo izgubi nedolžnost. Vojne je konec in partizani zmagajo. Nove oblasti po pomoti zaprejo tudi Marjana.

.
Ranfl je režiral pet celovečernih filmov, in sicer prvenec Mrtva ladja iz leta 1971 in Pomladni veter, za katera je napisal tudi izvirni scenarij, sledili so še trije filmi po literarnih predlogah: Živela svoboda in Ljubezen - za slednjega je leta 1985 prejel nagrado Prešernovega sklada - ter film o najstniški ljubezni Ko zorijo jagode, ki se je vpisal v spomin generacij, ki so odraščale od konca 70. let naprej.

Nekonvencionalno o ljubezni in vojni
Prevladujoči temi v njegovih filmih sta ljubezen in vojna, ki pa se ju loteva na nekonvencionalen in svež način, najsi opisuje mladostnike, ki se šele tipaje uvajajo v skrivnostni svet odrasle ljubezni, ali pa odraščajoče oziroma odrasle udeležence in žrtve te usodne sile in sle, v kateri se prepletajo tudi mračnejši, ironični in katastrofični toni, le mestoma ublaženi s komičnostjo, so zapisali pri Društvu slovenskih režiserjev. Njegov avtorski pečat in samosvojo filmsko poetiko je čutiti tako v filmih, posnetih po lastnih scenarijih, kot v tistih, ki so nastali po scenarijih drugih avtorjev. V svoje značajsko raznolike junake se je znal vživeti in jih tenkočutno, precizno in živo upodobiti na filmskem platnu.

Društvo slovenskih režiserjev ga je lani nagradilo s Štigličevo nagrado za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije. Kot so zapisali v utemeljitvi, se je Ranfl "s pretanjenim občutkom za prikazovanje na videz vsakdanjih, preprostih tem, ki jih je znal tako zlahka prestaviti v učinkovito in očarljivo filmsko govorico različnih žanrov in zvrsti, zapisal v zgodovino slovenskega filma".

7. januarja letos je praznoval svoj zadnji, 80. rojstni dan.

Ob slovesu Rajka Ranfla
Ob slovesu Rajka Ranfla