Minister Uroš Grilc opominja, da trenutno ni mogoče jasno povedati, kaj bo s proračunskimi sredstvi za leto 2014, a je glede na gospodarska gibanja realno pričakovati zmanjševanje na vseh segmentih, tudi pri nevladnih organizacijah. Foto: BoBo
Minister Uroš Grilc opominja, da trenutno ni mogoče jasno povedati, kaj bo s proračunskimi sredstvi za leto 2014, a je glede na gospodarska gibanja realno pričakovati zmanjševanje na vseh segmentih, tudi pri nevladnih organizacijah. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo
Pri Asociaciji med drugim opozarjajo, da ravnanje ministrstva ni v skladu z usmeritvami osnutka novega Nacionalnega programa za kulturo 2014-2017 in najav v koalicijski pogodbi sedanje vlade, da bo osrednji fokus ministrstva za kulturo na nevladnih organizacijah in samozaposlenih v kulturi oziroma na izboljševanju položaja obeh skupin Foto: BoBo

Nezadovoljstvo so pri Asociaciji izrazili nad številom dobitnikov finančne podpore, ki predvideva sofinanciranje 32 projektov, kar je deset projektov manj kot na razpisu za obdobje 2010-2013.
Na ministrstvu so pripravili primerjavo obeh razpisov in kot je v odzivu pojasnil minister za kulturo Uroš Grilc, je strokovna komisija na področju uprizoritvenih umetnosti, ki naj bi bilo v prihodnjih letih po presoji Asociacije najbolj prizadeto, v minulem obdobju potrdila zgolj devet od 14 programskih izvajalcev, ostali pa so bili financirani z diskrecijsko odločitvijo nekdanje ministrice za kulturo, zaradi česar je strokovna komisija tudi odstopila. Če bi teoretično v prihodnje podprli šest organizacij manj, bi jih bilo potemtakem skupno osem, ena manj kot v minulem razpisu.
V društvu Asociacija so med drugim še zapisali, da ravnanje ministrstva ni v skladu z usmeritvami osnutka novega Nacionalnega programa za kulturo (NPK) 2014-2017 in najav v koalicijski pogodbi sedanje vlade, da bo osrednji fokus ministrstva za kulturo na nevladnih organizacijah in samozaposlenih v kulturi oziroma na izboljševanju položaja obeh skupin.
Grilc odgovarja, da odločitev ministrstva, da glede na rebalans, ki je bil pravkar sprejet, ne posega v programe in projekte nevladnih organizacij in samozaposlenih, nesporno izraža določeno naravnanost ministrstva glede obravnave nevladnega sektorja. "Med drugim se ni bilo mogoče izogniti zmanjšanju sredstev za sofinanciranje programov javnih zavodov. Kot je znano, je ministrstvo javnim zavodom letos že dvakrat zmanjšalo finančne okvire in to skupaj kar za 5.385.459 evrov glede na realizacijo proračuna v letu 2012," še pojasnjuje minister.
V letu 2012 je bilo sicer na ravni celotnega ministrstva nevladnim organizacijam in posameznikom namenjenih skupno 9.685.998 evrov. Od tega je bilo po navedbah ministrstva umetnosti namenjenih 4.985.151 evrov, kolikor znašajo tudi predvidena sredstva za 2013.

Zmanjševanje lahko pričakujemo tudi v 2014
Minister za kulturo še opominja, da trenutno ni mogoče jasno povedati, kaj bo s proračunskimi sredstvi za leto 2014, "a glede na gospodarska gibanja bo proračunskih sredstev na vseh področjih po pričakovanjih manj, zato je realno pričakovati zmanjševanje na vseh segmentih, žal bržkone tudi pri nevladnih organizacijah". Kljub temu pa bo ministrstvo, tudi v duhu rešitev iz NPK, "prednostno reševalo spodbude za samozaposlene in nevladne organizacije".
Na ministrstvu so še spomnili, da je omenjen razpis zgolj eden od instrumentov finančne podpore nevladnih organizacij. Za prihodnje leto so predvidene tudi objave 12 razpisov za različna področja umetnosti ter ciljni razpis za črpanje evropskih sredstev z namenom povečanja zaposlitvenih možnosti nezaposlenih in samozaposlenih.
Uroš Grilc je še dodal, da NPK stavi na pomemben del sofinanciranja iz evropskih sredstev, "saj ni realno, da bi v bližnji prihodnosti lahko povečevali sredstva integralnega proračuna". Nerealnih finančnih obljub pa ne želijo dajati, zaključuje.