Drugo
Idrija
Izkoriščanje živosrebrne rude je v Idriji prvič omenjeno v dokumentu iz leta 1493, rudnik pa je bil ena izmed 'vstopnih točk' v mednarodno živosrebrno pot, ki je predvsem od sredine 16. stoletja segla vse do Amerike. Foto: MMC RTV SLO
Rudnik, Idrija
Leta 1554 so v Idriji odkrili tehniko amalgamacije, s katero so iz nečiste rude pridobivali zlato in srebro. Povpraševanje po živem srebru, potrebnem za izvedbo tega procesa, se je tedaj skokovito povečalo in obenem spodbudilo razvoj tehnologije pridobivanja in možnosti uporabe živega srebra. Foto: BoBo
Podoba Slovenije: Vedute Slovenije v 17. in 18. stoletju
Živosrebrni rudnik v Idriji je eden najstarejših in tudi največjih rudnikov živega srebra v Evropi. V petstoletni zgodovini delovanja je bil idrijski rudnik vedno med vodilnimi ne le po količini izkopane rude, ampak tudi v tehnološkem pogledu. Na sliki: Idrijski rudnik, kot ga je leta 1770 narisal Jožef Mrak. Foto: Založba Viharnik
Rudnik, Idrija
Rudnik je sredi 18. stoletja vstopil v dobo velikega tehnološkega napredka in še dolgo ostal eden najpomembnejših avstrijskih gospodarskih obratov. Še konec 19. stoletja je ustvarjal okoli tretjino dobička vseh avstrijskih rudniških obratov, vrhunec proizvodnje pa dosegel leta 1913. Foto: BoBo
Idrija, rudnik
Tehniška dediščina v Idriji je razglašena tudi za spomenik državnega pomena. Foto: BoBo
VIDEO
Idrijska rudišča na prest...

Dodaj v

Rudnik živega srebra Idrija zapisan na Unescov seznam

Žiga Turk: To je velika pridobitev za Slovenijo
30. junij 2012 ob 15:36
Sankt Peterburg - MMC RTV SLO, STA

Dolgoletna prizadevanja so končno doživela srečen epilog. Unescov odbor za svetovno dediščino je v Sankt Peterburgu potrdil vpis rudišč Idrije in Almadena v Španiji na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

36. zasedanja v Sankt Peterburgu se je poleg idrijskega župana Bojana Severja in podžupana Bojana Režuna udeležila tudi slovenska veleposlanica v Rusiji Ada Filip Slivnik, ki se je zahvalila odboru za pomembno odločitev in izrazila prepričanje, da je "izjemno bogata tehniška dediščina, ki jo danes vpisujemo na seznam, pomembna za mednarodno skupnost".

Župan Sever vidi v Unescovi odločitvi priznanje univerzalnih vrednot rudarskemu mestu, ne samo na področju rudarstva, ampak tudi sociale, čipk in vsega, kar se je dogajalo v 500 letih rudarjenja. Vključitev nominacije Idrije na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine razume tudi kot priznanje, da je "delo človeških rok - ne le to, kar je ustvarila narava - v petsto letih rudarjenja ustvarilo pomemben dosežek za ves svet".

"Vpis je le začetna točka, za ohranitev je treba še veliko narediti"
Na novico se je odzval tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, ki pravi, da je to velika pridobitev za Slovenijo, še bolj pa za Idrijo. Po Turkovih besedah je vključitev nominacije na Unescov seznam "pomembno priznanje, ki bo pripomoglo k dejanski zaščiti in vrednotenju edinstvenega primera industrijske arheologije ter ohranjanju spomina na dejavnost, ki je bila stoletja bistvenega pomena za Idrijo in okolico". V Idriji se je namreč tehnologija razvijala na osnovi sodelovanja med znanostjo in gospodarstvom, od tam pa so prišli tudi številni izumi s področja rudarstva, je dodal.

Vpis na Unescov seznam seveda ni končni cilj, poudarja minister Turk, ampak šele začetna točka, "kajti še marsikaj moramo narediti, da ohranimo dediščino živega srebra za prihodnje rodove in da privabimo več obiskovalcev, skratka da postane Idrija privlačen turistični kraj v prid kulturni dediščini, pa tudi v splošno korist celotne regije".

Ustanovili smo javni zavod Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, nadaljuje minister in dodaja, da mora zdaj ta zavod zaživeti, da bo v sodelovanju z občino in drugimi krajevnimi dejavniki, pa tudi z ministrstvi, pristojnimi za gospodarstvo, zdravje in okolje, skrbel za vzdrževanje in predstavitev idrijskega rudnika. "Zavedamo se namreč, da moramo rudnik ohraniti predvsem zase kot svojo kulturno dediščino in da je vpis na Unescov seznam samo zelo pomembna dodana vrednost," je v izjavi za javnost med drugim zapisal minister. Ob nadaljevanju vrednotenja lastne kulturne dediščine na mednarodni ravni pa bo naslednja naloga ministrstva mednarodno priznanje arhitekta Jožeta Plečnika.

Dodatna spodbuda za pripravo novih predlogov
Vpis je pozdravil tudi poslanec SD-ja in član Slovenske nacionalne komisije za Unesco Samo Bevk, ki je v izjavi za javnost zapisal, da nam je po dolgoletnih prizadevanjih končno uspel velik met. Meni, da je vpis Idrije na seznam izjemen dosežek spomeniškovarstvene stroke ter kulturne politike pri promociji kulturne in naravoslovne dediščine Slovenije, obenem pa dodatna spodbuda za stroko in državo, da pripravita nove predloge ne samo s področja kulturnih in naravnih znamenitosti, temveč tudi s področja nesnovne oziroma žive kulturne dediščine.

Šestletna prizadevanja za vpis
Skupna nominacija Slovenije in Španije se je osredotočala na tehniško dediščino, povezano z rudišči v Idriji in Almadenu, kjer sta bila aktivna največja rudnika živega srebra v svetovnem merilu in ki najbolj reprezentativno predstavljata pomen rudarstva in z živim srebrom povezanih tehnologij ter industrij.

Prizadevanja za vpis tega spomenika državnega pomena na Unescov seznam so dejavno potekala od leta 2006. Pobudo je dala občina Idrija, formalno pa je postopke koordiniranja prevzel direktorat za kulturno dediščino na nekdanjem ministrstvu za kulturo in zdaj na ministrstvu za izobraževanje, šolstvo, kulturo in šport. V šestih letih je nominacija prešla različne organizacijske in vsebinske faze, sprva v sklopu serijske nominacije v povezavi z medcelinsko potjo Camino Real, v kateri je sodeloval tudi Peru s Huancavelico. Vmes so na vpis upali v serijski nominaciji tehnične dediščine živega srebra v povezavi s srebrom, v kateri je poleg Almadena in Idrije sodelovalo še mehiško rudarsko mesto San Luis Potosi, vendar nominacija na zasedanjih v Sevilli in Brasilii ni prejela zadostne podpore za vpis.

Februarja lani je bil po izstopu Mehike na Unescovem Centru za svetovno dediščino v Parizu predan nov dosje nominacije, ki se je v primerjavi s prejšnjimi osredotočil na živo srebro - tehnološke in industrijske postopke, ki so vplivali na oblikovanje kultur, gospodarstev in družbenih sprememb.

Dediščina obeh rudnikov tudi v specifičnih kulturnih izrazih
Kot so poudarjali pripravljavci nominacije, je dediščina dveh največjih svetovnih rudnikov živega srebra vidna v vrsti materialnih dokazov, prav tako se pojavlja v specifičnih kulturnih izrazih, znanju in tradiciji, ki se je v Almadenu in Idriji ohranila vse do danes. Pomemben vidik predstavljajo raziskovalne dejavnosti, ki so povezane z živim srebrom tudi po uveljavitvi popolne prepovedi uporabe te rude v državah EU-ja in se osredotočajo na implementacijo konvencije o živem srebru in njenih strategij za zmanjšanje vplivov na okolje in zdravje ljudi.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
10
# 30.06.2012 ob 15:47
Bravo! Naj živi spomin na vse idrijske rudarje!
simon peter
# 30.06.2012 ob 15:59
leemoon
Dobro da berem, da so vrgli stran 200 000 evrov...
Če tega ne bi vedel, bi živel v temi in neznanju,
misleč da se je vsak evrov, ki je kdaj obstajal, in je bil vložen v katerokoli investicijo
več kot 100x poplačal... Kakšen bedno življenje, če bi tako razmišljal...

V glavnem, bravo Idrija in hvala UNESCO-u!
kar eden
# 30.06.2012 ob 15:39
Ja, končno, ane.
kovk
# 30.06.2012 ob 15:55
V Idriji se torej obeta fešta na placu :-)
...
Bit na seznamu je fina stvar, jo bo treba tud bolje tržit!
zvezdica_10
# 30.06.2012 ob 16:45
IDRIJA si je to zaslužila... ena najbolj urejenih občin v Slo... poznam situacijo in lahko rečem, da znajo unovčevati to kar imajo... BRAVO!
NEmafiji
# 30.06.2012 ob 16:11
Končno ena dobra novica!
Čestitke RTVslo ... res ni lahko izbrskati (v današnjih časih) kakšno pozitvno novico iz Sloveniji!
Pozitivno za vse ne le za tiste, ki kradejo in ropajo.
cheyenne
# 30.06.2012 ob 16:07
haha, milenko se ne bo mogel več pritoževati pod vsako novico, da slovenija nima niti ene svetovne kulturne znamenitosti! :P
drugače pa idriji vse čestitke. upam da bodo vpis dobro izkoristili. upam pa tudi, da se bo v prihodnjih letih sreča nasmehnila tudi plečnikovi dediščini in poti miru v posočju, ki nameravata kandidirati.
Alchemist
# 30.06.2012 ob 16:14
Yaaay, naš tretji vpis. =)
cheyenne
# 30.06.2012 ob 23:05
gigue, dobro vem da imamo pod unescovo zaščito tudi tisti dve kolišči pri igu, toda idrija je prva kulturna znamenitost, ki stoji nad zemljo, in ne nekaj metrov pod njo. se pravi da lahko idrija konkretno izkoristi unescovo blagovno znamko, in se postavi na turistični zemljevid evrope. no, seveda bi se dalo turistično izkoristiti tudi tisti ižanski kolišči (v drugih državah, kjer so bila kolišča prav tako zavarovana, baje že planirajo postavitev replik mostiščarskih naselij), ampak seveda slovenci nismo dovolj dojemljivi da bi se lotili takega projekta, na predmetih ki so bili tam odkriti pa se še vedno nabira prah v dolgočasnemu narodnemu muzeju v LJ.
les yeux ouverts
# 01.07.2012 ob 00:10
Super!
Želim si še, da bi se slovenščina uvrstila na seznam. Si zasluži.
leemoon
# 30.06.2012 ob 18:08
simon peter
Idrija je bila v zadnjih nekaj letih že evropska destinacija odličnosti,alpsko mesto leta.Problem je,ker tega ne znamo tržit.Zato sm napisal stran vržen denar.Idrijčani razen nekaj tabel ki so opozarjale na ta dva dogodka niso imeli nič.Srčo upam da bodo to znali vnovčit.Do lani Idrija sploh ni imela hotelskih sob,nekateri objekti v kraju jim niso glih v ponos.Vse to vpliva na turiste.
vojnaslo91
# 01.07.2012 ob 14:04
sinestet

Levičarji, gre za kulturno dediščino, ko še ni bilo komunizma, titota in podobe navlake!

Hijena

zeleni, razčistite si možgane! kaj je bolj čisto oz eko?
HE, ki poplavljajo doline
ali Vetrne elektrarne, ubivajo ptice

Alchemist
preberi si zakaj nekaj dajo na Unescov seznam in zakaj nekaj se tudi zbriše s seznana
Če bodo komunisti po kulturni dediščini pisali "Živel Tito!" bo sledil zbris s seznama, pa ne zato, ker so proti komunizmu, pač pa zato, ker je pisanje po kulturni dediščini, nekulturno.
Alchemist
# 01.07.2012 ob 09:37
Pa še to, ne le plečnikova dediščina in poti miru v posočju. Imamo tudi številne druge zadeve, ki bi bile dobre za vpis, npr. postonjska jama in predjamski grad, cerkniško jezero, blejsko jezero z otokom in gradom, sečoveljske soline, žička kartuzija, gradovi v vzhodni sloveniji....treba se samo potrudit in ustvarit dovolj konsistentne kandidature za vpis, imamo dovolj potenciala zanj. =)
Hijena
# 01.07.2012 ob 09:01
zakaj je pa rudnik zapuščina, ker to je samo škoda za okolje?
sinestet
# 01.07.2012 ob 08:35
evo, pravkar
sinestet
# 01.07.2012 ob 08:31
Kdo ve, ali si bodo upali na vrh onega kolesa
spet postaviti srp in kladivo, ki je tam stalo vsaj štirideset let -
pa še zelo skrbno je bilo izdelano???
No, slovenclji - tisti srp in kladivo sta namreč tudi -
kulturna in socialna dediščina Idrije
.
Saj smo se razumeli???
Namreč, pred kakšnimi 20 leti sem videl na TV,
da ju ni več, ko so prosili Peterletov katolibanski režim
za denar za zapiranje rudnika, se mi tedanji direktor ni hotel oglasiti.
Naj mu bo odpuščeno.
Toda sedaj???
naš človek
# 01.07.2012 ob 03:27
@les yeux ouverts
gre za seznam nepremične dediščine, za ostalo je drug seznam
Gigue
# 30.06.2012 ob 20:49
cheyenne

Očitno ne veš in tudi Milenko ne ve, da smo že pred Idrijo imeli Unescovo kulturno znamenitos in to so kolišča okoli alp, ki so bila lansko leto sprejeta na unescov seznam...
leemoon
# 30.06.2012 ob 18:58
zvezdica10
To da so najbolj urejena občina se bi čisto strinjal.Avtobusna postaja Idrija turističnemu mestu res ne more biti v ponos, mestni predel Cegovnica tudi ne,precejšen del občine brez dobrih povezav z internetom...So pa v Idriji pravi mojstri pridobivanja evropskih sredstev.Z njim so naredil nov vrtec, trenutno delajo vodovod.Če bi cela SLO imela tako ćrpanje bi blo to nekaj najlepšga.Upanm da se bodo tud naučil delat s turisti.
Mushroom
# 30.06.2012 ob 18:54
Kot je že nekdo prej rekel, to je sedaj podlaga, sedaj pa je treba to tržiti in privabiti čimveč ljudi, da se ljudje seznanijo z zgodovino in da se navsezadnje pokrije investicija, od tega pa imajo seveda vsi nekaj koristi, od gostincev naprej... Mislim da je cela Slovenija zrela za UNESCO !
fordprefect
# 30.06.2012 ob 18:40
Čestitke in pohvala vsem, ki so se trudili za to!
Mushroom
# 30.06.2012 ob 18:12
Super, več pozornosti in ljubezni je treba izkazovat Slovenskim lepotam! Na UNESCOv seznam sodi še kar precej naših lepot! Še vsak, ki je ogromno potoval po svetu je rekel da je Slovenija eden lepših kotičkov na našem svetu.
samburin
# 30.06.2012 ob 17:30
A oba sta šla župan in podžupan imamo denarja za vse drugo samo za kvalitetno krmo za ovce ne.
djdj
# 30.06.2012 ob 17:24
Čestitke! Antonov rov sem videl že kot otrok. Čudovit izlet vredno ponovnega obiska.
JVK
# 30.06.2012 ob 15:50
če bodo dovolili črpanje plina v prekmurju s frackingom bomo čez 1000 let lahko tudi prekmurje dodali na unescov seznam saj pred 3012 letom tam ne bo mogoče živeti

drugače pa bravo idrija
sinestet
# 01.07.2012 ob 08:43
Citat:
"Župan Sever vidi v Unescovi odločitvi priznanje univerzalnih vrednot rudarskemu mestu, ne samo na področju rudarstva, ampak tudi sociale, .... ustvarilo pomemben dosežek za ves svet".

A ima župan Sever v mislih tudi rušenje odličnega, komaj 30 let starega doma upokojencev,
kjer na njegovem mestu menda gradijo novega, kjer bo stalo prebivanje najmanj dvakrat toliko - tudi Unesca vreden njegov in dr. Svetlika, ministra, dosežek sociale???
Ali gre samo za zasebne špekulacije, ki se nikogar ne tičejo - njihove firme pa bodo starim ljudem postavljale hipoteke na vsak strešni korec???
Whisperer
# 30.06.2012 ob 17:56
Ob omembi imena "rov" se bojim replike oblastniških strank pri UNESCU !
leemoon
# 30.06.2012 ob 15:48
No pa Idrijčani le niso vrgli stran 200 000evrov.Toliko je namreč stala prva (neuspešna)kandidatura.S tem denarjem bi lahko rešili marsikater socialni problem v občini.Ali pa obnovili kako staro zgradbo,ki jih je na pretek.Navadni občani od tega ne bodo imeli nič,se mi zdi.
Kazalo