Pri pisavi imena se nismo zatipkali: zgodovinski zapisi grad sicer res navajajo kot Khiselstein, a se je drugačen zapis uveljavil prav med projektom obnove - izhaja namreč iz imena, pod katerim je grad zaščiten kot kulturni spomenik. Foto: Gorenjski muzej Kranj
Pri pisavi imena se nismo zatipkali: zgodovinski zapisi grad sicer res navajajo kot Khiselstein, a se je drugačen zapis uveljavil prav med projektom obnove - izhaja namreč iz imena, pod katerim je grad zaščiten kot kulturni spomenik. Foto: Gorenjski muzej Kranj
Grad Khislstein med prenovo
Na občini in pri Zavodu za turizem Kranj računajo, da bo investicija z angažiranim programom pripomogla k oživljanju starega dela mesta. Foto: Gorenjski muzej

V Kranju bodo ob 18.00 slavnostno odprli kompleks Khislstein, katerega prenova je stala 8,7 milijona evrov; občina se je je lotila tako zaradi ohranjanja stavbne dediščine kot tudi zaradi želje po novih prireditvenih prostorih v starem mestnem jedru. Upravljanje gradu in Lovskega dvorca bo prevzel Gorenjski muzej Kranj, novo zgrajeni prireditveni prostor med njima pa naj bi dodatno poživil kulturno dogajanje v starem mestnem jedru.

"Vegradovske" težave
S projektom prenove so v mestni občini Kranj začeli pred leti, odprtje pa so za leto dni zavlekla dodatna dela in menjava izvajalca zaključnih del. Prvotna ocenjena vrednost naložbe se je podražila za dobra dva milijona evrov, v primeru daljših zastojev pa bi bilo lahko ogroženo tudi sofinanciranje EU-ja, ki je primaknil skoraj tri milijone evrov.

V kompleks se bo preselila uprava Gorenjskega muzeja in nekaj njihovih zbirk, Kranjčani pa bodo bogatejši še za kavarno in panoramsko dvigalo, ki bo invalidom in starejšim omogočalo obisk muzeja. Utrip mesta bo poživil nov prireditveni prostor s tribunami za 500 obiskovalcev, z orkestrsko jamo in s pomično streho.

Lovski dvorec še ni dokončan
Selitev uprave muzeja in razstav je sicer predvidena šele v prvih mesecih leta 2012, zato si danes še ne bo mogoče ogledati notranjosti Lovskega dvorca in gradu. Slavnostno odprtje kompleksa ob občinskem prazniku bo namreč potekalo predvsem na Tomšičevi ulici in na vrtu poleg prireditvenega prostora. Današnje dogajanje bo povezano tudi z veselim decembrom, saj bo župan Mohor Bogataj ob 17.00 prižgal lučke na božičnem drevesu na Glavnem trgu.

V Kranju se gradi
V sklepni fazi je tudi projekt Trije stolpi, vreden okrog dva milijona evrov. Gradbena dela na stolpu Pungert so že končana, uporabno dovoljenje pa je bilo prav tako že izdano. Na bližnji ploščadi odpravljajo še nekatere manjše pomanjkljivosti, enako pa velja tudi za Stolp Škrlovec in rotacijski razgledni stolp pri gradu Khislstein.