Pred morebitnimi predsodki svari že sekcija
Pred morebitnimi predsodki svari že sekcija "pogosto zastavljanih vprašanj" na spletni strani konvencije, kjer najdemo tudi sekcijo: "Bodo tam vsi čudni in asocialni?" Obljubljajo, da ne. Foto: SferaKon
Utrinek z lanskega SferaKona. Foto: SferaKon / Mario Topić
Dmitry Glukhovsky
Kdor je v Ljubljani zamudil obisk ruskega "wunderkinda" in avtorja uspešnice Metro 2033, Dmitryja Glukhovskega, ga lahko ujame še v Zagrebu. Foto: BoBo

34. SferaKon so organizatorji združili z večjim, evropskim srečanjem Eurocon 2012. Prireditev poteka pod enotnim imenom - Kontakt. Letošnji festival obljublja še posebej bogat program.

Spoznajte (pol)bogove žanra
Na ZF-prireditvi, ki je sicer največja na evropskem jugovzhodu, bodo gostili nekaj najbolj znanih avtorjev tega žanra, kot so Britanec Charles Stross (avtor "trde" znanstvene fantastike oz. romanov Saturn’s Children, Eschaton, Laundry, Halting State in Merchant Princes), Američan Tim Powers, avtor romana On Stranger Tides (1988), po katerem so posneli četrti del Piratov s Karibov. In ne nazadnje bo na konvenciji tudi ruski pisatelj Dmitry Glukhovsky, ki je bil zadnja dva dneva tudi na obisku v Ljubljani. Častna gostja srečanja bo urednica ZF-literature, programerka in organizatorka svetovne konvencije znanstvene fantastike Worldcon, Cheryl Morgan.

"Upamo, da bomo postali največja letošnja konvencija znanstvene fantastike v Evropi," je optimistična članica organizacijskega odbora Kontakta, Mihaela Marija Perković, ki je spomnila, da so bili za gostitelje Eurocona izbrani leta 2010 na Poljskem.

V Zagreb bodo prišli ljubitelji žanra iz regije, pa tudi iz Francije, Italije, Latvije, Bolgarije, Romunije, Švedske, Finske, Ukrajine in celo Avstralije.

Slovenska udeležba
Perkovićeva je potrdila, da bodo na SferaKonu tudi slovenski avtorji, med njimi Andrej Ivanuš in Bojan Ekselenski. Gost festivala bo tudi eden najbolj znanih hrvaških ZF-avtorjev, Darko Macan, ki je, še posebej v ZDA, znan tudi kot risar stripov.

Predavanja, ki jih v študijskih programih ne boste našli
Letošnji SferaKon se lahko pohvali z bogatim filmskim, književnim in teoretičnim programom. Kot novost bodo uvedli razprave v angleškem jeziku, med drugim tudi na temo vampirjev, evropske "trde" znanstvene fantastike in brezplačnih ZF-zgodbah na spletu. Samo nekaj poudarkov: Boris Švel bo predaval o futurističnem žanru v avsto-ogrski monarhiji (Austro-hungarian Steampunk), Korado Korlević o različnih teorijah o koncu sveta v letu 2012 (Year 2012 - Calendars and Catastrophes), Ines Dominić in Branka Petanjek o morfologiji bitij iz franšize osmi potnik (Alien - Biologija ksenomorfnih organizma), Davor Horvatić pa o naravi in raziskovanju vakuuma in črnih lukenj (Ab(w)horing the Vacuum).

Poiščite kute in zašiljena ušesa
Eden osrednjih dogodkov bo podelitev vrste nagrad za najboljša ZF-literarna in likovna dela. Zaželeno je, da se obiskovalci konvencije preoblečejo v svoje priljubljene znanstvenofantastične junake in si tako zagotovijo brezplačen vstop.

Kje?
Konvencija med 26. in 29. aprilom poteka v prostorih zagrebške fakultete za elektrotehniko in računalništvo ter v hotelu International. Glasbeno-zabavni del festivala, Kontakt-Party, pa je predviden v znanem klubu Boogaloo.