V Novi Gorici se bo zvrstil niz dogodkov, katerih namen je predvsem spodbuditi razpravo o načinu doživljanja mesta, njegovi identiteti in smeri razvoja. Foto: BoBo
V Novi Gorici se bo zvrstil niz dogodkov, katerih namen je predvsem spodbuditi razpravo o načinu doživljanja mesta, njegovi identiteti in smeri razvoja. Foto: BoBo
Fabiani
Teden arhitekture in prostora zaznamuje tudi 50. obletnico smrti Maksa Fabianija, čigar dediščino predstavlja tudi dokumentarni film TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač

Nosilna tema Tedna arhitekture in prostora je 'urbana prenova', prireditev pa sovpada s svetovnim dnem Habitata (tega zaznamujemo na prvi ponedeljek v oktobru), katerega sporočilo je prav tako vezano na prenovo: Changing Cities, Building Opportunities - Spreminjamo mesta, gradimo priložnosti.
Več kot 55 različnih organizatorjev bo po vsej Sloveniji priredilo 70 pestrih vsebinskih dogodkov, s katerimi želijo poudariti, da je kakovostno oblikovan urbani prostor pomemben za vse ljudi. TAP gosti dvajset krajev, kjer se bo zvrstilo 14 razstav, 14 delavnic, 13 predavanj, strokovnih srečanj, okroglih miz, kulturnih dogodkov, 4 družabna srečanja, 12 vodenih sprehodov, 110 vodenih ogledov stavb in 14 filmskih projekcij.
Spovej se, kako se počutiš v prostoru
Na Goriškem bo teden slavnostno odprla prireditev na osrednjem novogoriškem trgu, kjer bodo že zjutraj člani Društva primorskih arhitektov postavili interaktivno postavitev in razstavo Spovednica prostora. Ta bo dal obiskovalcem priložnost, da delijo svoja razmišljanja in pripombe na nekatere večje arhitekturne rešitve v mestu. Za osnovnošolske otroke pripravljajo delavnice, pred večerno otvoritvijo ob 18.30 pa še odprtje razstave arhitekturnih rešitev v mestu na velikih panojih, kjer bodo mimoidoči lahko primerjali arhitekturne rešitve z zdajšnjim stanjem v prostoru.
Tudi sicer se bo večina izmed dogodkov zvrstila od ponedeljka do konca tedna. TAP pa bo na Goriškem potekal še na prizoriščih v Ajdovščini, Vipavi, Kobdilju in Štanjelu. V Novi Gorici želijo predvsem spodbuditi razpravo o načinu doživljanja mesta, njegovi identiteti ter smeri razvoja. V ta namen se bo v mestu pod skupnim imenom Nova Gorica 4 x MM - Mesto Meje, Mesto Moderne, Mesto Mladih, Moje Mesto - zvrstil niz dogodkov, od projekcij filmov o arhitekturi, prostoru in za mesto pomembnih arhitektih do fotografskih razstav. Prirejajo več javnih okroglih miz o skupnem prostoru, ki ga mesto predstavlja in na katere organizatorji vabijo vse prebivalce in obiskovalce mesta.
Razvoj mesta skozi oči mladih
V Vipavi pripravljajo voden ogled Lantierijevega dvorca, katerega prenova predstavlja tako za Vipavo kot za širši prostor pomembno pridobitev ter je obenem eden večjih projektov prenove na tem območju.
Tudi v Ajdovščini bodo ob tej priložnosti odprli različne arhitekturne in fotografske razstave, razvoj mesta skozi oči mladih in študentov arhitekture pa bodo osvetlila predavanja Ajdovščina in njen razvoj. Za najmlajše so si zamislili otroške arhitekturne delavnice, za tiste, ki se vedno radi naučijo česa novega, bo na voljo tečaj arhitekturnega risanja.
V Štanjelu, Kobdilju in Gorici se bodo spomnili 50-letnice smrti Maksa Fabianija, ki je v primorskih krajih pustil velik pečat in čigar delo je še vedno izjemno aktualno. Arhitektovo delo bosta osvetljevala tudi dokumentarna filma Portret arhitekta Maksa Fabianija in Fabiani : Plečnik, oba sta nastala pod okriljem RTV Slovenija. Ta sodeluje na tednu še s filmi Milan Mihelič, arhitekt, Iskanje popolnega mesta, portret Edvarda Ravnikarja in Arhitekt Oton Jugovec.
Projekcije filmov bodo potekale v različnih mestih. Kaj vse se dogaja v vašem mestu, lahko preverite tukaj. Prihodnji konec tedna pa bo več kot sto stavb po vsej državi v okviru projekta Odprte hiše Slovenije odprlo svoja vrata.