Tudi naključni mimoidoči se bodo lahko podučili o pomenu določenega dela mesta, njegovem razvoju in podobno. Foto: BoBo
Tudi naključni mimoidoči se bodo lahko podučili o pomenu določenega dela mesta, njegovem razvoju in podobno. Foto: BoBo
Kot srce živahne Dolenjske je mesto znano po festivalih in gledališču. Foto: BoBo

Hkrati bodo Novomeščani izdali turistični vodnik po svojem mestu in njegovi okolici, projekt pa bodo sklenili s koncertom, ki ga 30. julija prirejajo v spomin na lani umrlega pesnika Toneta Pavčka. Projekt, ki poteka v okviru sklopa Ključi mesta, je vreden približno 38 tisoč evrov.

Od drevoreda do mestnega obzidja
Do konca meseca bodo na določenih novomeških zgodovinskih mestih, med katerimi je med drugim naštel Frančiškanski trg, območje kapiteljske cerkve, ostanke srednjeveškega mestnega obzidja, del mestnega jedra, Kandijski most in drevored ob Rozmanovi ulici, označili s pokončnimi tablami, na katerih bodo poleg fotografij večjezično zapisani podatki o pomenu določenega dela mesta, njegovem razvoju in podobno.

Na tablah bodo natisnjene tudi tako imenovane QR-kode s spletnimi povezavami, celostno grafično podobo in način označitve nepremičnih kulturnih spomenikov pa so opravili po zahtevah pravilnika oziroma priročnika o označevanju kulturnih spomenikov, ki ga je izdalo ministrstvo za kulturo.

Pri projektu so sodelovali še novomeška območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Dolenjski muzej, dolenjska enota Zgodovinskega arhiva Ljubljana in Knjižnica Mirana Jarca. Avtor turističnega vodnika na približno 200 straneh s fotografijami je novomeški arhitekt in fotograf Tomaž Levičar.

Pavčkovo mesto
Za končno piko na i projekta bodo v ponedeljek, 30. julija, v atriju novomeškega Gostišča na trgu priredili koncert v spomin na dolenjskega rojaka Toneta Pavčka, na katerem bo nastopil ansambel Gaudeamus pod vodstvom Aleksandra Spasića.