Ko bo muzej zgrajen, bo obenem največji muzej v Afriki in največji muzej na svetu, posvečen sodobni afriški umetnosti. Foto: Heatherwick Studio
Ko bo muzej zgrajen, bo obenem največji muzej v Afriki in največji muzej na svetu, posvečen sodobni afriški umetnosti. Foto: Heatherwick Studio
Zeitz MOCAA
V deželi, kjer vsaka pristno afriška stvar samodejno pomeni nekaj drugorazrednega - in to velja tudi za ljudi -, bo novi muzej pomenil tudi velikanski korak naprej za samopodobo, so prepričani njegovi ustvarjalci. Foto: Heatherwick Studio
Zeitz MOCAA
Uradno odprtje muzeja je za zdaj napovedano za februar 2017. Foto: Heatherwick Studio
Zeitz je za svojo zbirko denimo na lanskem beneškem bienalu odkupil kar 85 del, med drugim tudi nagrajeno serijo fotografij Edsona Chagasa iz angolskega paviljona. Foto: Edson Chagas

Razstavni prostor muzeja, katerega gradnja bo stala 36,7 milijona evrov, bo obsegal 80 galerij oziroma več kot 9.500 kvadratnih metrov.

Skrite sanje nekdanjega direktorja Pume
Za Marka Coetzeeja, direktorja in glavnega kuratorja nastajajočega muzeja, ki bo nosil ime nemškega gospodarstvenika Jochena Zeitza, muzej pomeni izpolnitev zaobljube, ki jo je dal pred četrt stoletja. "Gradnja muzeja sodobne umetnosti v Afriki so moje življenjske sanje. Ko sem pred 25 leti zapustil Cape Town, sem si obljubil, da se bom vrnil šele, ko bom imel dovolj znanja in zvez, da to uresničim," je pojasnil.

"Uživali smo v valjastosti"
Britanski arhitekt Thomas Heatherwick, ki vodi preurejanje zapuščenih industrijskih zgradb, se je moral pri zasnovi muzeja odločiti, ali se bo boril proti valjasti obliki zgradb ali pa se nanjo naslonil. Tako so se s skupino umetnostnih strokovnjakov in arhitektov odločili, da bodo izpraznili sredico osmih od 42 betonskih valjev in tako ustvarili velik atrij eliptične oblike, ki ga bo pokrivala steklena streha. "Namesto da bi stavbo oropali vseh znamenj njenega industrijskega izvora, smo hoteli najti način, kako bi se mu poklonili. Lahko bi se bodisi borili proti stavbi iz valjev ali pa uživali v njeni ... valjastosti."

"V nasprotju s preobrazbami drugih zgodovinskih stavb, ki večinoma že imajo velike prostore, pripravljene za spremembo namembnosti, tukaj ni bilo nobenega," so o svojem izhodišču zapisali v Heatherwickovem biroju. "Projekt se je tako vrtel okrog zamišljanja interierja, ki bi bil izdolben znotraj infrastrukturnega objekta."

Večnamenski prostori
Poleg razstavnih prostorov bodo uredili tudi prostore za izobraževanje; v muzeju bosta delovali izobraževalno središče za šolarje in središče za mlade kustose, v njem bodo čitalnice, knjigarna in kavarna, pa tudi restavracija in bar.

Muzej so po nekdanjem direktorju Pume Zeitzu poimenovali, ker bo stalno razstavo v njem predstavljala njegova obsežna zbirka del sodobne afriške umetnosti (ta zastopa umetnike, kot so Owusu-Ankomah, Kudzanai Chiurai, Marlene Dumas, Rashid Johnson, Isaac Julien, Glenn Ligon, Julie Mehretu, Nandipha Mntambo, Wangechi Mutu, Chris Ofili, Andrew Putter, Nicholas Hlobo, Kehinde Wiley in Hank Willis Thomas). Zbirko je Nemec zasnoval leta 2002 in je "ena najboljših zbirk sodobne umetnosti z afriške celine," meni Coetzee.

Afriška umetnost v vzponu
Poleg stalne zbirke bo muzej gostil potujoče in začasne razstave, ki se bodo osredotočale na afriško umetnost od leta 2000 dalje. Trenutek je za projekt ravno pravi, saj je v svetu zanimanje za afriško umetnost vse večje. "Trg je v razcvetu, umetniki iz Afrike so vključeni v vsak večji svetovni bienale, ključni galeristi in zbiratelji pa se osredotočajo na sodobno afriško ustvarjanje," je optimističen direktor.