Petan je član Društva slovenskih pisateljev, Slovenskega centra PEN, Društva francoskih dramskih avtorjev v Parizu, častni član Novega literarnega društva iz Marburga. Foto: MMC RTV SLO
Petan je član Društva slovenskih pisateljev, Slovenskega centra PEN, Društva francoskih dramskih avtorjev v Parizu, častni član Novega literarnega društva iz Marburga. Foto: MMC RTV SLO

V gledališču je režiser bog - žal pa so igralci ateisti.

Žarko Petan
Vojaško sodišče ga je med služenjem vojaškega roka obsodilo na sedem let zapora; po letu in pol je bil zaradi pomanjkanja dokazov oproščen. Bil je eden izmed ustanoviteljev avantgardne gledališke skupine Oder 57. Foto: MMC RTV SLO
80 let Žarka Petana

Ob jubileju so v Mestnem gledališču ljubljanskem Petana počastili z razstavo utrinkov iz režiserjevega opusa v tej gledališki hiši, kjer je kot hišni režiser deloval med leti od 1972 do 1994 in na oder postavil 32 uprizoritev. Razstava v spodnjem foajeju MGL-a bo v času predstav na ogled do 23. aprila. Avtorica razstave je Alenka Klabus Vesel, likovno jo je zasnovala Mojca Višnar, ob odprtju pa je z jubilantom spregovorila tudi direktorica mestnega teatra Barbara Hieng Samobor.

Zagrebško otroštvo
27. marca 1929 se je rodil v Ljubljani, večino svojega otroštva pa je preživel v Zagrebu, kjer je imel njegov oče v najemu dve kavarni. Od leta 1943 do konca druge svetovne vojne je družina živela v Trstu, nato pa se je vrnila v Maribor. Med drugim je bila med njegovimi ljubšimi predmeti v šoli slovenščina, učil pa ga je slovenski pisatelj Anton Ingolič.

Vrtoglave številke opusa
Poleg tega, da je bil več kot 20 let stalni režiser MGL-a, je enako funkcijo opravljal tudi v ljubljanski Drami (1966-1971), ki jo je nekaj časa vodil kot ravnatelj, poltretje leto pa je bil generalni direktor slovenskega radia in televizije. Vodilna nit Petanovega pisateljevanja sta humor in satira, v tujini se je posebej uveljavil kot aforist, v njegov opus pa sodijo romani, novele, gledališke, radijske in televizijske igre, pravljice za otroke, pesmi in eseji. Njegova dela so prevedli v več kot 30 tujih jezikov, prejel pa je tudi več kot petdeset pretežno tujih nagrad. Med temi odličji je tudi najvišje avstrijsko državno odlikovanje za dosežke na področju umetnosti, avstrijski častni križ prvega razreda.

Napisal je 21 gledaliških, 79 radijskih in štiri televizijske igre ter TV-nadaljevanko, dva scenarija za celovečerne filme ter deset scenarijev za dokumentarne in risane filme. Režiral je več kot 30 radijskih in več kot 120 gledaliških iger, od tega 30 v tujini. Znan pa je predvsem po aforizmih, ki jih do zdaj napisal okoli 8000.

Dve knjigi in 171. ponovitev predstave Art
Ob 80. rojstnem dnevu so pisatelja počastili tudi pri Celjski Mohorjevi družbi in izdali njegovo knjigo z naslovom Resnica o "resnici". Kot so zapisali pri založbi, Petanovo delo prepriča bralca, da resnica vedno pride na dan, kar pa je na nek način rdeča nit njegovega pisateljskega dela. V številnih književnih delih namreč Petan drži ogledalo svojemu vsestranskemu življenju. Zakaj pa se svojih tekstih ni bolj zaganjal v politiko, pa sam pravi, da se nikoli ni ukvarjal s politiko, ta pa da se je bolj ukvarjala z njim.

Pri Mladinski knjigi pa so izdali njegove Pasje bombice, knjigo 800 najboljših aforizmov - deset za vsako leto življenja, kot so povedali na predstavitvi knjige, ki se je zgodila februarja. Aforizme je zbral Denis Poniž in jih tematsko ter pomensko razvrstil v zaokrožene celote in jim dodal spremno študijo. Za moto pa je postavil misel: "Moja mama je ustvarila en sam aforizem: mene."

V LSNG Drama pa so ob 171. ponovitvi predstave Art Yasmine Reza, ki jo je slavljenec na oder njihove Male drame postavil že leta 1998, pripravili priložnostno slovesnost in počastili dolgoletnega sodelavca.

Lejla Švabić

V gledališču je režiser bog - žal pa so igralci ateisti.

Žarko Petan
80 let Žarka Petana