Zdenka Badovinac je na čelu Moderne galerije od leta 1993. Foto: Bobo
Zdenka Badovinac je na čelu Moderne galerije od leta 1993. Foto: Bobo
Leta 2011 se je galerija vsebinsko razdelila na dve enoti - galerijo oziroma Muzej moderne umetnosti na Tomšičevi ter Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi (MSUM). Foto: BoBo
Moderna galerija
Po direktoričinih besedah bo v prihodnjem delovanju galerije velik poudarek na uravnoteženju programov Moderne galerije in MSUM v smislu delitve med moderno in sodobno umetnostjo. Foto: BoBo

Na ministrstvu za kulturo so odločitev o imenovanju Zdenke Badovinac sprejeli, potem ko so po končanem razpisu opravili pogovore s šestimi kandidati in nato podaljšali redni postopek imenovanja novega direktorja galerije. Razpis za novega direktorja Moderne galerije so objavili aprila, do 12. maja pa so na ministrstvu prejeli 14 vlog. Pogovore so opravili s šestimi kandidati, ki so izpolnjevali vse formalne pogoje za delovno mesto.
Zdenki Badovinac, ki je na mesto direktorice Moderne galerije prvič stopila leta 1993, se je zadnji mandat iztekel 9. novembra. Do tega datuma redni postopek imenovanja novega direktorja galerije ni bil končan. Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je zato Badovinčevo, da bi zagotovili nemoteno poslovanje javnega zavoda do konca postopka, imenovala za v. d. direktorice.
Uravnoteženje programov MG in MSUM
Med vidnejšimi prelomnicami zadnjih let njenega mandata je treba omeniti ureditev nove stavbe in vsebinsko razdelitev galerije na dve enoti - galerijo oziroma Muzej moderne umetnosti na Tomšičevi ter Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi (MSUM). Direktorica pa je že zazrta v prihodnje delovanje, ko nameravajo velik poudarek nameniti predvsem uravnoteženju programov Moderne galerije in MSUM z delitvijo med moderno in sodobno umetnostjo. Kot je še pojasnila za časopis Delo, se bodo usmerili tudi v pridobivanje sredstev iz tujine, iz Evropske unije in različnih kulturnih fundacij.
Priprave na veliko retrospektivo NSK
Med večjimi razstavnimi projekti prihodnjega leta je spomnila predvsem na težko pričakovano retrospektivo NSK. Obsežna predstavitev dela kolektiva Neue Slowenische Kunst, ki je bila prvotno sicer napovedana še za konec tega leta, bo zasedla tako prostore Moderne galerije kot Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM). Retrospektivo kolektiva, ki je bistveno vplival na slovensko kulturo zadnjih desetletij, bosta pospremila katalog, ki bo prinašal prvi celostni pregled produkcije NSK-ja in mednarodni simpozij.