V obrazložitvi priznanja trend za življenjsko delo so zapisali, da Meta Hočevar velja za utemeljiteljico sodobne slovenske gledališke scenografije. V svoji štiri desetletja trajajoči karieri je ustvarila več kot 200 projektov za številna gledališča v Sloveniji in po vsem svetu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V obrazložitvi priznanja trend za življenjsko delo so zapisali, da Meta Hočevar velja za utemeljiteljico sodobne slovenske gledališke scenografije. V svoji štiri desetletja trajajoči karieri je ustvarila več kot 200 projektov za številna gledališča v Sloveniji in po vsem svetu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Modni oblikovalec Alan Hranitelj, rojen leta 1968 v Zagrebu, se ukvarja z gledališko, operno in filmsko kostumografijo in masko, posveča pa se tudi oblikovanju oblek – objektov, oblačil in modnih dodatkov. Hranitelj je predstavil svoje delo na tridesetih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Poleti leta 2007 ga je k sodelovanju povabilo kanadsko gledališče spektakla Cirque du Soleil, nagrado trend pa je dobil za kostumografijo akrobatske rockopere Zarkanatega gledališča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

ka, kostumografka in scenografka Meta Hočevar.

S trendi so bili nagrajeni še kostumograf Alan Hranitelj, grafični oblikovalec Ajdin Bašić, umetnica Jasmina Cibic in biro Dekleva Gregorič arhitekti.

Prešernova nagrajenka prejela še trend
Nagrajenka za življenjsko delo Meta Hočevar je bila rojena leta 1942 v Ljubljani, kjer je leta 1965 končala tudi študij arhitekture. Po letu 1972 se je ustvarjalno skorajda izključno posvetila gledališču, najprej oblikovanju odrskega prostora in kostumografiji, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa tudi režiji. Kot scenografka, kostumografka in režiserka se je predstavila tudi v pomembnih evropskih in ameriških gledališčih ter festivalih. Za dosežke na področju gledališke ustvarjalnosti je prejela številne nagrade, med njimi tudi prestižno Prešernovo nagrado. Kot redna profesorica na diplomskem in podiplomskem študiju na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani je nosilka predmeta scenografija - nauk o prostoru.

Alan Hranitelj je bil nagrajen za kostumografijo akrobatske rockopere Zarkana kanadskega gledališča Cirque du Soleil, Ajdin Bašić za oblikovanje katalogov, publikacij in tiskovin za različne slovenske kulturne institucije, biro Dekleva Gregorič arhitekti pa za naselje Razgledi Perovo pri Kamniku in zasebno hišo na Havajih. Jasmina Cibic je žirijo prepričala z razstavo Objekt spektakla v Galeriji Škuc.

Enajsto leto nagrad za vizualno kreativnost
Trendove nagrade so letos podelili že enajstič zapored. Leta 2001 jih je ustanovila modna strokovnjakinja Jožica Brodarič z namenom vrednotenja slovenske modne produkcije in vizualne kreativnosti v najširšem pomenu besede, od oblikovanja in fotografije do arhitekture, oblikovanja in sodobne umetnosti.

Nagrado za življenjsko delo so do zdaj prejeli Majna Sevnik, Bernarda Jeklin, Vesna Gaberščik, Niko Kralj, Saša J. Mächtig, Matjaž Vipotnik, Miki Muster in Edvard Zajec, Stanko Kristl in lani Bogoslav Kalaš.

Nekaj utrinkov s podelitve si oglejte v fotogaleriji.