"Eddie je komični genij, eden izmed največjih in najvplivnejših izvajalcev vseh časov," je v uradni izjavi Akademije za javnost septembra zapisal Ratner. No, Eddiejevega komičnega daru v akciji zdaj ne bomo videli. Foto: EPA
Ratner je zgodovina, nadomestil ga je Brian Grazer (levo). Foto: EPA

Po celem dnevu (dobesedno) hollywoodsko vratolomnih obratov je s sedeža Akademije v Los Angelesu včeraj prišla uradna vest, da se bo namesto Bretta Ratnerja kot producent preizkusil Brian Grazer in da se je Eddie Murphy odpovedal vlogi voditelja.

Če obnovimo afero: Brett Ratner je bes Akademije (in organizacije GLAAD) sprožil s tem, da je na tiskovni konferenci za svoj film Oropaj bogataša (Tower Heist) nepremišljeno uporabil žaljiv izraz za istospolno usmerjene (o pripravah na snemanje je izjavil: "Vaje? kakšne vaje? Vaje so za pedre."). Predtem je v šovu Howarda Sterna in drugih mediji razglabljal tudi o svojih seksualnih podvigih in blatil Olivio Munn, kar prav tako ni najbolj koristilo njegovemu ugledu.

Precedenčni primer
Ker je Murphyja za voditeljski smoking pridobival prav Ratner, je po njegovem odstopu komik sklenil prav tako dati odpoved. Tokrat je prvič, da se je že izbrani voditelj odpovedal nalogi povezovanja enega najbolj gledanih večerov leta na ameriški televiziji, v katerega se vsakokrat vklopi na desetine milijonov ljudi z vsega sveta.

Grazer lahko igro zastavi na novo
Po Ratnerjevem in Murphyjevem odhodu ima Grazer (bil je, denimo, producent filma Čudoviti um) zdaj proste roke, da spektakel zastavi popolnoma po svoje; nanj pade tudi naloga izbire novega voditelja podelitve. "Brian Grazer je ugleden filmski ustvarjalec, ki je v zadnjih 25 letih produciral raznolik in izjemen opus filmov," je v izjavi za javnost zapisal Tom Sherak. "Razumem, kako se Eddie počuti ob izgubi svojega sodelavca, Bretta Ratnerja, in vsi mu želimo srečo," je predtem povedal o zamenjavi na vrhu.

Prijateljski razhod?
Murphy je v svoji lastni izjavi za javnost zavzel spravljivo držo: "V prvi vrsti bi rad poudaril, da popolnoma razumem in podpiram odločitve obeh strani, kar se tiče sprememb v zvezi z naslednjo podelitvijo oskarjev. Zares sem se veselil, da bom del predstave, ki jo je naša ekipa šele začenjala sestavljati, a sem prepričan, da bo nova ekipa delo opravila prav tako dobro."