Vse tesnejše prijateljstvo poslovneža in ločenca Harryja spremeni v povsem novo osebo. Foto:
Vse tesnejše prijateljstvo poslovneža in ločenca Harryja spremeni v povsem novo osebo. Foto:
Osmi dan
Harry sreča Georgesa, ko se besen vozi po deželi. Če je njegovo poslovno življenje uspešno, je namreč zasebno na psu. Žena ga je zapustila, otroka pa ga nočeta več videti, saj ju je zaradi službenih obveznosti pozabil pobrati na železniški postaji.

Film, ki ga spremlja letnica nastanka 1996, si je bilo mogoče na večer, ki je sicer rezerviran za še eno istoimensko kulturno oddajo, ogledati na 2. programu TV Slovenija. Poleg Georgesa, ki ga igra Pascal Duquenne, se zgodba vrti tudi okoli Harryja (Daniel Auteuil). Preplet njunih zgodb je golo naključje, saj sprva ločeni poslovnež Harry, ki se čuti odtujenega od svojih otrok, nima nič skupnega z Georgesom, ki je pravkar pobegnil iz psihiatrične bolnišnice.
Okoliščine njunega srečanja so precej neugodne, saj Harry v Georgesa na begu skoraj trči z avtomobilom. Sprva se ga skuša znebiti, a Georges svojega novega prijatelja ne namerava zapustiti. Počasi se med njima razvije veliko prijateljstvo, ki ga Jaco Van Dormael 'slika' s pomočjo magičnega realizma, pospremi pa z glasbo Luisa Mariana, ki ga upodablja igralec Laszlo Harmati. Izvirno glasbo je za film napisal režiserjev brat Pierre Van Dormael.
Zlata palma za glavni moški vlogi
Daniel Auteuil – med drugim se ga dobro spomnimo iz Hanekejeve srhljivke Skrito – in Pascal Duquenne sta si leta 1996 na canskem filmskem festivalu razdelila nagrado za najboljšo vlogo; bilo je prvič v zgodovini festivala, da je šla nagrada v roke dveh igralcev. Ob zlati palmi je bil Osmi dan nominiran tudi za francosko nagrado César in zlati globus.