Načrtujejo temeljito prenovo celotnega prezračevalnega sistema in nakup dodatne opreme, s katero bodo stopili v korak s časom in poskrbeli tudi za digitalni Kinodvor. Za malo dvorano, ki je namenjena delavnicam, predavanjem in seminarjem, pa v prihodnje načrtujejo, da bo postala velika dvorana. Foto: MMC RTV SLO
Načrtujejo temeljito prenovo celotnega prezračevalnega sistema in nakup dodatne opreme, s katero bodo stopili v korak s časom in poskrbeli tudi za digitalni Kinodvor. Za malo dvorano, ki je namenjena delavnicam, predavanjem in seminarjem, pa v prihodnje načrtujejo, da bo postala velika dvorana. Foto: MMC RTV SLO

Iz programu nismo izključili ničesar, kar je ponujal nekdanji Kinodvor, program smo samo razširili.

Koen Van Daele, pomočnik v. d. direktorja za vodenje umetniškega programa
Kinodvor bodo odprli z britanskim filmom Bančni rop režiserja Rogerja Donaldsona. Foto: Kinodvor
Med trojico slovenskih kratkih filmov bo v prvem tednu na ogled tudi Vem režiserja Jana Cvitkoviča. Foto: Kinodvor
Police že čakajo na knjižne naslove, tako ali drugače povezane s filmom. Foto: MMC RTV SLO
Uvodno dogajanje se bo sklenilo 8. oktobra s premiero filma Težko je biti film in obiskom filmske ekipe. Foto: Kinodvor
Na svoj račun bodo prišli tudi najmlajši obiskovalci kina, ki so jim pripravili poseben klub Kinobalon. Foto: Kinodvor
Kinodvor

Potem ko je maja mestni svet Mestne občine Ljubljana (MOL) sprejel sklep o ustanovitvi javnega zavoda Kinodvor, je nova ekipa kina natanko teden pred odprtjem predstavila program, ki ga pripravljajo ob dogodkih ob odprtju, in smernice, ki jim bodo sledili pri nadaljnjem delu.
Kinodvor. Mestni kino.
Kot poudarja nova ekipa, je novost Kinodvora zajeta v novem "sloganu"- torej: Kinodvor. Mestni kino. Izključili niso ničesar, kar je ponujal nekdanji Kinodvor, program so samo razširili. V primerjavi s prejšnjimi leti pa je razlika v delovanju v tem, da bo Kinodvor deloval predvsem kot prikazovalec filmov. Kot je pojasnila Pečetova, imajo sicer distribucijo kot dejavnost vpisano v aktih o ustanovitvi, a bodo na začetku skušali vzpostaviti partnerske odnose z distributerji in sami v tej vlogi ne bodo nastopali.

Najprej poskrbeli za opremo
Po besedah vršilke dolžnosti direktorice Nine Peče so se od konca maja do danes ukvarjali predvsem z urejanjem prostorov, ki jih bodo zdaj polnili z načrtovano vsebino. Zaradi neuspešnih pogajanje MOL-a s Slovensko kinoteko oziroma Ministrstvom za kulturo o opremi, ki se po 1. aprilu ni več vrnila v Kinodvor, je bilo za "kinodvorovce" poletje predvsem v znamenju nakupa opreme, za kar je MOL zagotovil dodatna sredstva (200.000 evrov).

Nova ekipa si je že v prvi fazi zamislila nekaj novosti, za katere so domnevali, da jih lahko v tako kratkem času uresničijo. Vhod v kino in preddverje bosta tako po besedah Pečetove do odprtja doživela še nekaj lepotnih popravkov. Nasproti novo opremljene kavarne se že raztezajo police novega knjigarniškega prostora, kjer se bodo odvijali posebni dogodki.

Ustvarjanje Slobodana Šijana
Prijaznejši bo postal tudi odhod iz same dvorane, saj bo ta po novem namenjen razstavnemu prostoru, kjer bodo prirejali razne razstave. Prva bo na vrsti Vrtoglavica. Foto-sekvence beograjskega režiserja, kritika in slikarja Slobodana Šijana. Ob prisotnosti avtorja se bo odprtje zgodilo 3. oktobra, obisk pa bodo pospremili s projekcijo njegovega filma Kdo neki tam poje. V soboto bodo pripravili tudi okroglo mizo za 50-letnico Hitchkokove Vrtoglavice.

Pomočnik v. d. direktorja za vodenje umetniškega programa Koen Van Daele, nekdanji programski vodja Slovenske kinoteke in programski direktor festivala Kino Otok, je ponovil besede iz ustanovitvenega akta Kinodvora in kot njegovo osrednjo temo navedel kakovostne filme in izobraževalne dejavnosti oziroma programe za mlade.

Uvodni teden bo trajal od 1. do 8. oktobra in v teh dneh bodo skušali pokazati vse razsežnosti programskih vsebin kina. Jedro tega bodo kakovostni filmi, ki jih v redno distribucijo ponujajo slovenski distributerji. Pri tem bodo poseben poudarek namenili evropskemu in svetovnemu neodvisnemu filmu. Prav ta programski segment bo po Van Daelovih besedah zagotavljal glavnino filmskih projekcij zavoda.

Od 30 do 35 filmov na leto
Letno nameravajo predvajati od 30 do 35 filmov, ki bodo v Ljubljani ekskluzivno predvajani prav v Kinodvoru. "Z drugimi besedami, na mesec nameravamo ponuditi dva ali tri filmske naslove," je še povedal Van Daele. Prvi teden teden bodo začeli in končali z dvema premierama evropskih filmov, in sicer z britanskim filmom Bančni rop režiserja Rogerja Donaldsona in bošnjaškim filmom Težko je biti fim režiserja Srđana Vuletiča. S tema naslovoma skušajo pokazati, da se želi Kinodvor profilirati kot odprt mestni kino z raznovrstnim programom, ki sega od kakovostnih žanrskih filmov do t. i. art filma.

Premiera v velikem slogu
Iz vsake premiere bodo skušali narediti poseben filmski dogodek, kadar bo to možno tudi s prisotnostjo samih ustvarjalcev filma. Tako se bodo ob premieri filma Težko je biti fin gledalcem med drugim pridružili Srđan Vuletić ter igralca Daria Lorenci in Emir Hadžihafizbegović.

Predpremiera filma Dar Fur
Kinodvor želijo predstaviti tudi kot prostor za posebne dogodke. 2. oktobra bodo pripravili predpremiero filma Dar Fur - vojna za vodo Toma Križnarja in Maje Weiss. Obeta se tudi predpremiera filma Na robu ljubezni, v katerem igrata Keira Knightley in Sienna Miller. Drama temelji na ljubezenskem življenju pesnika Dylana Thomasa.

Na kavi s knjigo v roki
Na danes še praznih policah knjižnega kotička bodo po besedah vodje projektov Gaje Zornade obiskovalce pričakali strokovna filmska literatura, leposlovje, po katerem so nastajali filmi, izbor filmov na DVD-jih in filmska glasba na zgoščenkah ter nabor filmskih plakatov. Knjigarno bodo 7. oktobra krstili s prvim večerom iz serije Iz knjige in filma. V večeru, ko bodo predvajali Na robu ljubezni, bo pogovor tekel o meji med knjižno in filmsko umetnostjo. Pogovor s Samom Rugljem bo vodila Vesna Milek.

Kaj skriva nova premiera?
Na ogled bodo tudi ponovitve filmov iz sedanjega kinematografskega repertoarja. Vsako nedeljo bo na sporedu že poznana ponudba Zajtrka pri Kinodvoru. Ta bo postregel z novostjo, in sicer skrito predpremiero, torej filmom presenečenja. Gre za prakso, ki po besedah Van Daela v Sloveniji nekako še ni zaživela. Vse kar bo ob tem gledalcem znano je, da si bodo film presenečenja ogledali prvi v Sloveniji. Prvič bodo gledalci presenečeni že v nedeljo. 5. oktobra. Mislili pa so tudi na mlade starše, saj so ob nedeljah pripravili otroško varstvo.

Tudi za tiste najmlajše
Izredno pester program pripravljajo tudi za najmlajše in tiste malo starejše. V okviru programa, za katerega skrbi Petra Slatinšek, so med drugim pripravili program Kinobalon in razne ustvarjalne delavnice, povezane s filmom.

Naši kratki!
Poklonili se bodo slovenskemu filmu, in sicer s predvajanjem "Naših kratkih". To bodo filmi Vem Jana Cvitkoviča, nominiranca za študentskega oskarja, Vučko režiserja Matevža Luzarja in animiran izdelek Čikroja an' kafe Dušana Kastelica.

Kinodvorov napovednik oziroma zloženka bo Ljubljančane in Ljubljančanke o svojem programu obveščal vsake tri mesece, vsak teden pa bodo tekoči program predstavljali na letakih, ki jih bodo delili po mestu.

MOL za Kinodvor na letni ravni predvidela zagotavljanje sredstev za delovanje kadrov in delno programskih sredstev, drugo polovico pa bo Kinodvor zagotavljal z lastno uspešnostjo; torej večinoma na razpisih za nacionalna in evropska sredstva ter s trženjem programa in prostora. Po besedah Jerneje Batič iz oddelka za kulturo na občini so na tej za leto 2008/09 za delovanje zavoda predvideli sredstva v letni višini 230.000 evrov.

M. K.

Iz programu nismo izključili ničesar, kar je ponujal nekdanji Kinodvor, program smo samo razširili.

Koen Van Daele, pomočnik v. d. direktorja za vodenje umetniškega programa
Kinodvor