Četrtino filmov si bodo lahko ogledali tudi zamudniki. Foto: Liffe
Četrtino filmov si bodo lahko ogledali tudi zamudniki. Foto: Liffe
Bo po Sloveniji potoval tudi Manderlay? Foto: Liffe
Mark O'Halloran
Pred kamero po sili razmer ... Foto: Liffe

Med njimi bo zagotovo tudi dobitnik zlatega koluta, ki ga izberejo gledalci filmov. Še vedno najbolje kaže filmu Zveza Kebab, ki vodi že od prvih dni 16. Liffa, zmago pa mu lahko prepreči še šest filmov. Znane so tudi že projekcije zmagovalnih filmov. V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma bo v petek ob 16.45 na sporedu dobitnik nagrade Amnesty International Slovenija za najboljši film na temo človekovih pravic, ob 19.00 zmagovalec občinstva, ob 21.30 pa zmagovalni film Perspektive in Liffa, za katerega so do zdaj prodali 48.500 vstopnic.

Gostje Liffa
Še vedno pa se je mogoče v sklopu Liffa pogovarjati tudi z filmarji, katerih izdelki so predvajani v sklopu ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala. Včeraj so tako lahko gledalci prisluhnili razmišljanjem Marka O'Hallorana, scenarista in glavnega igralca filma Adam in Paul, režiserju in scenaristu filma Padem gor Janu Hrebejku in glavi igralki Nataši Burger, ruskemu režiserju Ilji Hražanovskemu, avtorju filma Štiri, in ekipi filma Doo Wop, ki so jo zastopali režiser, scenarist in montažer David Lanzmann, igralec Michaël Fitoussi in producent Rafael Chemla.

Drugačen pogled na pomanjkanje
Ekipa je predstavila film, ki prikazuje sanjski, čist in nedolžen pogled na življenje glavnega lika Ziggyja, režiser pa ga je ocenil kot izdelek, ki ponuja drugačen pogled na razpuščenost in pomanjkanje. Nataša Burger je slovenska igralka, ki smo jo pri nas nazadnje videli v Burgerjevih Ruševinah, kjer se podaja v gledališki svet, v češkem filmu pa se znajde v tranzicijski Pragi.

Pred kamero po sili razmer
Adam in Paul je komedija, ki prikazuje življenje dveh starih prijateljev iz Dublina, ki ju ob spominih na rosna leta zdaj povezuje odvisnost od heroina. Za čim bolj avtentičen scenarij se je podal v svet zasvojencev in jih nekaj tudi spoznal, pred kamero pa se je znašel popolnoma po naključju, saj so le nekaj dni pred začetkom snemanja aretirali glavnega igralca.

Rotterdamski nagrajenec
Ruski film Štiri pa je eden od izdelkov, ki je na Liffe pripotoval z renomejem kakovostnega filma, saj so ga letos v Rotterdamu že nagradili z zlatim tigrom. Film, posnet po scenariju radikalnega pisatelja Vladimirja Sorokina, je bil sprva v Rusiji prepovedan. Tako kot češki film je tudi ruski postavljen v tranzicijsko obdobje, v katerem spremljamo življenje treh protagonistov, ki se spoznajo v nočnem baru. Naslov filma je eden od simbolov, ki se nenehno pojavljajo skozi film; ob številki štiri potepuški psi, kosi mesa in vodka v potokih.