Razbesneli zmaj Smaug svoj bes v zadnjem delu znese nad nemočnimi možmi, ženskami in otroki Jezernega mesta. Foto:
Razbesneli zmaj Smaug svoj bes v zadnjem delu znese nad nemočnimi možmi, ženskami in otroki Jezernega mesta. Foto:
Trilogija Hobit slika zgodbo v Srednjem svetu šest desetletij pred dogajanjem v trilogiji Gospodar prstanov.

Tretji in zadnji del trilogije Hobit, ki že ima naslov - Bitka petih vojska -, bo vrhunec dosegel z epskim, 45-minutnim prizorom bitke. Peter Jackson, ki je prvo "hobitsko trilogijo", Gospodar prstanov, v kinematografe poslal daljnega leta 2001, je zdaj za Entertainment Weekly povedal, da je bilo že koordiniranje in golo snemanje grobega materiala precejšen podvig. "Ogromno je bilo treba razmišljati o logistiki."

"Imeli smo škrate, pa ljudi, pa vilince in orke in za vsakega izmed njih drugačno obnašanje, drugačno orožje, drugačne ščite, borbene taktike in vzorce." Bitka poteka pod vznožjem Samotne gore, kjer se različne vojske spopadejo za pravico do zaklada Ereborja, ki se skriva v gori.

V prizorih, kjer sodeluje toliko posameznikov, se je Jacksonu zdelo najpomembnejše, da je vseeno vizualiziral spopad kot celoto. "Bodo vojske zapolnile dolino ali pa bodo videti samo kot temna packa?"

V peripetiji bodo imeli pomembno vlogo tudi orli, saj se prvič pojavi tudi lik Gospodarja orlov. "Tolkien uporablja orle na način, ki zna biti malo neroden: po navadi se pojavijo od nikoder in precej hitro spremenijo situacijo. Tukaj pa bodo samo del načrta, in ne rešitelji."

Ne bo monotono, ker bodo v prvem planu "naši" liki?
Seveda se zdi upravičen strah, da bo 45 minut ekscesa bitke, krvi in spopadov kaj hitro postalo precej monotona izkušnja - a Jackson ima odgovor tudi na to. "Imamo pravilo, da si ne dovolimo več kot dveh ali treh kadrov spopadov "anonimnih" likov, preden spet pokažemo naše glavne akterje."

Bitka petih vojska v kinematografe, tudi k nam, prihaja 12. decembra letos.