Jubilej bo v ospredju mednarodne konference na temo posebnih učinkov, ki bo jeseni v Sankt Peterburg pritegnila strokovnjake z različnih koncev Evrope in ZDA.

Jubilej bodo med drugim zaznamovali s projekcijo najboljših izdelkov iz Lenfilma na festivalu Pacific Meridians, ki vsako leto septembra poteka v Vladivostoku. Retrospektive filmov iz studiev Lenfilm pa bodo potekale tudi na Finskem in v Romuniji. Poleg tega v studiih pripravljajo drugo izdajo knjige Od akvarija do Lenfilma.

Od 30. aprila 1918, ko so bili s sklepom komisariata za izobraževanje in kulturo ustanovljeni filmski studii Lenfilm, je v njih nastalo okrog 1.500 filmov za velika platna in televizijo. Številni med njimi so prejeli tudi mednarodne nagrade in danes predstavljajo pomemben del nacionalne kulturne dediščine.

Kdo-je-kdo ruskega (in svetovnega) filma
Med filmi, ki so poželi mednarodno priznanje, so denimo Čapajev, Peter I., Hamlet, Kralj Lear in drugi, med velikimi imeni ruske kinematografije, ki so snemali v studiih, velja omeniti Sergeja Ejzenštejna, Grigorija Kozinceva, Leonida Trauberga, Sergeja Jutkeviča in Alekseja Germana. V filmskih studiih Lenfilma so snemali tudi svetovno znani igralci iz tujine, kot so Vanessa Redgrave, Michele Placido, Elizabeth Taylor, Jane Fonda, Maximilian Schell in Michael Cane.