Alomodovar je prepričan, da filmarje desna vlada namerno uničuje. Foto: EPA
Alomodovar je prepričan, da filmarje desna vlada namerno uničuje. Foto: EPA
Kinematografi po državi se zapirajo. Foto: EPA

Almodovar se je s tem pridružil vse glasnejšim pozivom španskih filmskih ustvarjalcev, naj vlada premierja Mariana Rajoya preneha oteževati položaj domače filmske produkcije. Zlasti ostri so filmarji do finančnega ministra Cristobala Montora, ki je med drugim uvedel 21-odstotni DDV za kinovstopnice; prepričani so, da je prav to glavni razlog, da so se v zadnjem času zaprli številni kinematografi po državi, zaradi česar so stotine ljudi ostale brez dela.

"Naj ministru že nekdo pove, da imajo v Franciji 7-odstotno davčno stopnjo na vstopnice in se bo prihodnje leto še znižala na 5 odstotkov. V Italiji znaša 10, v Nemčiji pa 11 odstotkov," je Almodovar, verjetno najbolj znani sodobni španski režiser, med drugim zapisal v članku na spletni strani infoLibre.

"Začelo se je z vojno v Iraku"
Režiser je sicer prepričan, da ima spor med tradicionalno levo usmerjenimi filmarji in desno vlado Ljudske stranke daljšo zgodovino. Po njegovih besedah se je vse začelo leta 2003 z nasprotovanjem vojni v Iraku; po tistem, ko so režiserji pripravili javni protest, so postali nezaželeni, meni: "Ne glede na voljo prebivalstva je takratni premier Jose Maria Aznar osebno hotel vstopiti v vojno in za sabo potegnil vso državo. Zaradi naše protivojne kampanje smo postali črna ovca in današnji rezi so še zmeraj rezultat takratnega 'ne'. A tega ne bom obžaloval, pa tudi če ne ostane odprt niti en sam kino."

V zadnjih štirih letih se je državno financiranje španske filmske industrije prepolovilo, prihodnje leto pa bo znašalo le še 33 milijonov evrov, kar je 14 odstotkov manj kot letos.

"Montoro bo mislil, da pišem kitajsko"
Almodovar sicer zavrača kritike, ki trdijo, da umetniki ne bi smeli izražati političnih stališč; politični protesti so po njegovem mnenju civilnodružbeno dejanje in znamenje zdravja demokracije. Članek končuje z opozorilom, da je film pomemben del družbenega tkiva, in dodaja: "Če bo gospod Montoro prebral to besedilo, o čemer sicer dvomim, bo verjetno mislil, da je napisano v kitajščini."

Minister se je na kritike sicer že odzval; kot je zapisal, se vlada dobro zaveda pomena španskega filma, ki ima tudi njeno polno podporo.