Na mestu predsednika je nasledil Cheryl Boone Isaacs, ki se ji je iztekel štiriletni mandat. Foto: EPA
Na mestu predsednika je nasledil Cheryl Boone Isaacs, ki se ji je iztekel štiriletni mandat. Foto: EPA
Podelitev oskarjev
Nov predsednik Ameriške filmske akademije, 31. po vrsti, se bo moral med drugim soočiti s padajočo gledanostjo podelitve oskarjev, težavo, ki tare organizacijo že nekaj let. Foto: EPA
Svižčev dan
John Bailey je med drugim zaslužen za fotografijo pri filmih Navadni ljudje, Bolje ne bo nikoli, Ameriški žigolo, Neskončen dan in Sprehod po gozdu. Foto: IMDb

Bailey je postal 31. predsednik Akademije, med njegovimi prednostnimi nalogami pa bo med drugim izpeljava načrtovanega muzeja v Los Angelesu, predvsem pa rešitev ključne težave organizacije zadnjih let - kako dvigniti padajočo gledanost podelitve oskarjev. Čaka ga nadaljevanje dela, ki ga je po lanskih kritikah, da je večina članov Akademije belopoltih moških, začela reševati že njegova predhodnica. V mandatu ga čaka nadaljevanje premikov k večji raznolikosti in odprtosti Akademije za ženske članice in predstavnike manjšin. Konkretneje, izpolniti bo moral zavezo organizacije, da bo do leta 2020 v upravnem odboru najmanj 48 odstotkov žensk in 14 odstotkov pripadnikov manjšin.

Za eno od favoritinj veljala Lauro Dern
Imenovanje Baileyja, ki je Cheryl Boone Isaacs nasledil, potem ko se je tej iztekel štiriletni mandat, je bilo po pisanjih ameriških medijev presenečenje. Med favoriti za mesto predsednika so med drugim omenjali igralko Lauro Dern, ki je bila menda tudi prvi izbor za več članov odbora, vendar pa je zaradi prevelike zaposlenosti z igralsko kariero sprva predlagala možnost sopredsedništva, na koncu se za kandidaturo ni odločila.

Odboru ni treba ničesar dokazovati
Številni člani Akademije so menda upali, da bo po Isaacsovi - ob izvolitvi leta 2013 je bila šele tretja ženska na čelu odbora in prva temnopolta predstavnica - na čelu filmske organizacije ostala ženska ali predstavnik oziroma predstavnica manjšine. Vendar, ugotavlja Variety, je nadzorni odbor očitno mnenja, da mu ni treba ničesar dokazovati. Zadnja štiri leta jim je predsedovala temnopolta ženska, po lanski prednosti, ki so jo v vseh igralskih kategorijah dali svetlopoltim igralcem, zaradi česar so bili deležni ostrih kritik, so letos glavno nagrado večera podelili Mesečini Barryja Jenkinsa, in to tri leta za tem, ko je kipec za najboljši film domov odnesel Steve McQueen za film 12 let suženj. Prav tako so storili prve korake za izpolnitev napovedane večje raznolikosti in v vrste Akademije sprejeli številne nove člane.

V 90 let dolgi zgodovini Ameriške filmske akademije se je v vlogi predsednikov izmenjalo 33 posameznikov. Povratniki so redki - le Walter Wanger in Robert Rehme sta bila izvoljena za drugi mandat.