Producentsko silo za Veliko potezo predstavljajo Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner. Komična drama o velikem borznem zlomu je nominirana za pet oskarjev, vključno s tistim za najboljši film. Foto: Karantanija Cinemas
Producentsko silo za Veliko potezo predstavljajo Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner. Komična drama o velikem borznem zlomu je nominirana za pet oskarjev, vključno s tistim za najboljši film. Foto: Karantanija Cinemas
Najboljša televizijska drama je Igra prestolov.
Z nagrado je večer sklenila tudi ekipa televizijske priredbe fantazijskega sveta Georgea R. R. Martina Igra prestolov. Foto: Promocijsko gradivo
Vrvež v moji glavi
Za najboljši animirani film so izbrali Vrvež v moji glavi. Foto: Kolosej.

Ceh ameriških filmskih producentov povezuje vodilne figure filmske in televizijske industrije, ki je od razglasitve nominacij za oskarja tarča glasnih kritik o nezadostni rasni raznolikosti. Letošnja podelitev nagrad je zato potekala tudi v znamenju ta hip najbolj pereče teme Hollywooda.

V zahvalnem govoru se je problematike dotaknila producentka filma Velika poteza Dede Gardner. "Da, imamo velik problem, res ga imamo. Moramo pripovedovati zgodbe, ki so odraz našega sveta, naše države," je med drugim dejala. Potrebo po večji raznolikosti je poudarila tudi ustvarjalka Talentov v belem Shonda Rhimes, predsednik producentskega združenja Gary Lucchesi pa je dejal, da se mora industrija zavzeti, da bi spremenila status quo.

Kot je znano, je po tednu dni glasnih kritik in napovedi bojkota letošnje podelitve oskarjev ameriška filmska akademija napovedala več reform v smeri večje raznolikosti v svojem članstvu, ki trenutno zaobjema pretežno bele moške predstavnike. Med drugim se je zavezala, da bo do leta 2020 v upravnem odboru najmanj 48 odstotkov žensk in 14 odstotkov pripadnikov manjšin. Napovedala je tudi nekaj sprememb v dodeljevanju dosmrtnih glasovnic, vendar nobena od reform še ne bo vplivala na letošnje glasovanje članov, ki v igralskih kategorijah drugo leto zapored izbirajo med izključno belimi igralci in igralkami. Zaobljube Akademije je že pozdravilo več vidnejših filmskih oseb, med drugim letošnji nominiranec Matt Damon (Marsovec), ki pravi, da je s tem storjen čudovit prvi korak, vendar pa jih čaka še dolga pot.

Nagrada za Vrvež v moji glavi
Ameriški producenti so na sobotni slovesnosti med drugim podelili še nagrado za najboljši dokumentarni film, ki je šel producentski ekipi filma Amy, zgodbe o umrli britanski pevki Amy Winehouse. V kategoriji animiranega filma je slavil Vrvež v moji glavi, za producentsko delo pri ustvarjanju televizijske serije pa so nagradili Fargo 2.

Izbor producentov se je v preteklih letih večkrat izkazal za precej točnega kazalca razdelitve oskarjev, ki jih bodo letos podelili 28. februarja.