Lee z oskarjem za najboljšega režiserja. Foto: EPA
Lee z oskarjem za najboljšega režiserja. Foto: EPA
Kitajska skupščina
Na Anga Leeja so na Kitajskem zelo ponosni. Foto: EPA

Članek se je nanašal na oskarja, ki ga je tajvanski režiser Ang Lee dobil za režijo filma Gora Brokeback, mnogi filmski strokovnjaki in poznavalci dogajanja na Kitajskem pa so se lahko rahlo namuznili ob tem, ko so omenjenega režiserja, ki si je oskarja priboril s filmom o homoseksualnih kavbojih, imenovali za vrhunec kitajske filmske nadarjenosti.

Taka hvala se zdi toliko bolj zanimiva, ker gre za hvalo filma, ki ga na Kitajskem najbrž ne bodo smeli predvajati. Goro Brokeback Anga Leeja - ta je v ponedeljek postal prvi azijski filmski ustvarjalec, ki se lahko pohvali z oskarjem za najboljšo režijo - so na spored kinematografov uvrstili v Hongkongu in Tajvanu, na Kitajskem filma v kinematografih (še) ni mogoče videti, trgovina s piratskimi izvodi filma pa naj bi cvetela.

Lee je tudi 'ponos Tajvana'
Poleg same tematike filma (homoseksualne prizore je na Kitajskem prepovedano predvajati) pa naj bi bila dodatna 'težava' tudi dejstvo, da je bil Ang Lee rojen v Tajvanu, v pokrajini, ki jo uradna Kitajska imenuje za 'ubežno.' Zdaj pa je režiser postal celo neke vrste politična žoga, ki si jo podajata kitajska in tajvanska oblast. Leeja namreč niso pohvalili le na Kitajskem, saj so ga v Tajvanu razglasili za 'ponos države,' tako da si zdaj delo (in predvsem nagrade) režiserja, ki že dolga leta ustvarja v ZDA, lastita obe državi.