Antony Hegarty in Charles Atlas sta združila moči za glasbeni dokumentarec Turning. Foto: Kino Šiška
Antony Hegarty in Charles Atlas sta združila moči za glasbeni dokumentarec Turning. Foto: Kino Šiška
Film je sinteza Antonyjevih pesmi in videoportretov 13 izjemnih žensk. Foto: Kino Šiška

V filmu se s sintezo Antonyjevih pesmi in videoportretov 13 izjemnih žensk, ki so nastopale na turneji, vzpostavi intimna filmska izkušnja, ki se posveča identiteti, transcendenci in razkrivanju bistva. Na velikem platnu si dokumentarec lahko ogledate drevi ob 20.00 v Kinu Šiška.

Antony Hegarty, bolj znan kot pevec in idejni vodja zasedbe Antony & the Johnsons, je leta 2005 izdal svoj drugi album I'm a Bird Now, na katerem sodelujejo različni glasbeniki: Lou Reed, kantavtorski kolega Devendra Banhart, Rufus Wainwright in Antonyjev prvi vzornik Boy George. Z albumom si je leta 2005 prislužil tudi prestižno glasbeno nagrado mercury.

Glasba zasedbe Antony & the Johnsons temelji na Antonyjevem edinstvenem in zvenečem glasu. Z angelskim zvenom in izrazom, v katerem se plaho in introspektivno meša s silovito prezenco, je Antony s svojo glasbo osvojil ves svet. Ko je Antony v 90. letih 20. stoletja živel v New Yorku, je začel igrati v anarhističnem žensko-gejevskem pankbendu BlackLips, hkrati pa opravljal različne kabaretske in travestitske nastope. Skupino je zapustil leta 1997. Potem je začel snemati z lastno zasedbo Antony & The Johnsons, njihov prvi album je izšel leta 2000.

Charles Atlas je videoumetnik in filmski inovator. Podpisal je nešteto umetniških del za gledališča, muzeje in televizijo. Najbolj je znan po svojem dolgotrajnem sodelovanju z legendarnim ameriškim koreografom Mercejem Cunninghamom. V 80. letih 20. stoletja sta skupaj ustvarila vrsto prelomnih del, ki v svojem žanru ostajajo klasike. Charles slovi po svojih vseobsegajočih filmskih izrazih nečesa živega, s čimer je vzpostavil svoje področje delovanja.

Več njegovih del je nastalo tudi v sodelovanju z Michaelom Clarkom, ki je enfant terrible plesne scene, in navsezadnje z Leighom Boweryjem, njegovim najboljšim prijateljem in plodovito muzo Luciana Freuda, ki je sredi 90. let 20. stoletja umrl zaradi aidsa. Charles je svoja dela razstavljal na številnih razstavah na uglednih lokacijah, med drugim v muzeju ameriške umetnosti Whitney in v britanskem Tate Modernu.