S filmom Gravitacija so producenti do zdaj pospravili več kot 716 milijonov dolarjev. Foto: Kolosej
S filmom Gravitacija so producenti do zdaj pospravili več kot 716 milijonov dolarjev. Foto: Kolosej
Gravitacija
Film je na letošnji podelitvi oskarjev prejel sedem nagrad, med drugim za režijo, fotografijo, montažo, glasbo, montažo in mešanje tona ter vizualne učinke. Foto: Kolosej

Ameriška pisateljica Tess Gerritsen poudarja, da se njena tožba ne nanaša na kršitve avtorskih pravic, ki so v podobnih primerih kraje idej večkrat predmet polemike, temveč na kršitve pogodbe o prodaji njenega romana za ustvarjanje filma.
Le nekaj mesecev pred izidom romana Gravitacija leta 1999 je pisateljica filmske pravice za knjigo prodala podjetju Katja Motion Picture, ki je sicer hčerinsko podjetje New Lina, tega pa je leta 2008 prevzel Warner Bros. Po pogodbi je bila upravičena do produkcijskega bonusa 500.000 dolarjev (361.463 evrov), 2,5-odstotnega deleža od dobička in omembe pri odjavni špici filma.
Pisateljica zahteva vsaj 10 milijonov dolarjev
Ob podpisu pogodbe so pri podjetju Katja Motion Picture Gerritsenovi plačali milijon dolarjev (723.061 evrov), pisateljica pa zdaj zahteva še omembo pri odjavni špici filma in delež od dobička. V tožbi, ki jo pri Warner Brosu ne komentirajo, zahteva vsaj deset milijonov dolarjev (7,2 milijona evrov) odškodnine.
Kdor je gledal film, zgodbo romana pozna. Pripoveduje o zdravnici astronavtki, ki ostane sama na vesoljski postaji po tem, ko preostala ekipa umre v sosledju katastrofalnih dogodkov. Na filmsko platno je zgodbo prenesel Alfonso Cuaron, ki si je s filmom prislužil oskarja za režijo, drama s Sandro Bullock in Georgeem Clooneyjem v glavnih oziroma edinih vlogah pa je prejela tudi kipce za fotografijo, montažo, glasbo, montažo in mešanje tona ter vizualne učinke.