Foto:
Foto:
Liam Neeson v filmu o Kinseyju igra glavno vlogo.

Režiserji in posojevalci so letos organizatorjem poslali 3.320 filmov, kar je največ do zdaj, najštevilčnejša v 55 letih pa je tudi nemška kinematografija, ki jo predstavlja 67 produkcij, od tega tri v tekmovalnem programu. Skupno bodo med 10. in 20. februarjem v nemški prestolnici predvajali 21 filmov v tekmovalnem programu, v različnih sekcijah še približno 330, na evropski filmski tržnici pa bodo ponujali okrog 600 izdelkov.

Seks, politika in nogomet
21 filmov, ki se bodo potegovali za katerega od zlatih in srebrnih medvedov, obravnava predvsem spolnost, politiko in nogomet. Letos med njimi ni nobene hollywoodske blagajniške uspešnice, zato pa so dobro zastopana evropska, azijska in afriška kinematografija.

Podrobno o spolnosti
Spolnosti so se filmski ustvarjalci, ki bodo sodelovali na berlinskem festivalu, lotili z različnih zornih kotov. Film Kinsey prinaša zgodbo o ameriškem raziskovalcu spolnosti Alfredu C. Kinseyju. Dokumentarec Znotraj globokega grla pripoveduje o nastajanju najbolj uspešnega pornografskega filma vseh časov. O režiranju seksualnih prizorov bo na srečanju talentov govorila francoska režiserka Catherine Breillat, Will Smith pa bo obiskovalcem kinematografov v filmu Hitch - the Date Doctor mogoče dal uporabno idejo, kako najti srečo v ljubezni.

Obravnave Afrike sta se lotila kar dva filma, Hotel Rwanda in Man to Man, o najvažnejši postranski stvari na svetu pa pripoveduje film One Day in Europe.

Ugledni gostje
Udeležbo na festivalu so dober teden pred njegovim začetkom že napovedali nekateri ameriški in evropski igralci, med njimi Keanu Reeves, Will Smith, Glenn Close, Catherine Deneuve in Gerard Depardieu.