"Bojim se, da je v filmu dovolj stvari, da bo vsakega kaj užalilo," obljublja Emmott. Foto: Reuters

V filmu načnemo institucionalizirano korupcijo, organiziran kriminal, kleptokratični politični sistem in škodljivi vpliv Katoliške cerkve - oh, in seveda gospoda Bunga-Bunga, Silvia Berlusconija, ki ima pri nazadovanju v zadnjih 20 letih veliko vlogo.

Bill Emmott
"Girlfriend in a coma, I know /I know - it's really serious," so leta 1987 peli The Smiths. Foto: EPA

Muzej umetnosti 21. stoletja (MAXXI) v italijanski prestolnici je premiero 13. februarja odpovedal, češ da bi ga bilo primerneje predvajati po volitvah, ki so napovedane za 24. in 25. februar. Dokumentarec Girlfriend In A Coma - ki ni biografija skupine The Smiths! - je britanski režiser (in nekdanji urednik revije The Economist) Bill Emmott posnel v sodelovanju z Italijanko Annaliso Piras; odločitev vodstva muzeja je že označil za "posledico cenzure in neumnosti".

MAXXI vodi fundacija pod okriljem ministrstva za kulturo, zato so ocenili, da v odštevanju do volitev ne morejo organizirati prireditve, ki bi se ji dalo pripisati politično konotacijo. "To ni cenzura," je komentiral predstavnik muzeja. "Po volitvah bomo film predvajali brez zadržkov."

The Economist, katerega urednik je bil Emmott 13 let, je velikokrat zelo kritično pisal o nekdanjem premierju Silviu Berlusconiju; še posebej antologijska je naslovnica iz leta 2001, na kateri je bilo na veliko napisano "Zakaj Silvio Berlusconi ni sposoben voditi Italije".

Berlusconijeve metode preživele Berlusconija?
"Šokiran sem. Ne bi bil presenečen, če bi se to zgodilo v času vladavine mojega dobrega prijatelja Silvia Berlusconija, da kulturno ministrstvo to naredi zdaj, pa je osupljivo," je Emmott izjavil za agencijo Reuters. "Takšna odločitev kaže na skrajno previdno mentaliteto, na poskus prikrivanja resnične situacije in utišanje javne razprave o razlogih zanjo, ki bi lahko razkrila preveč."

Dokumentarec, ki so ga že predvajali v New Yorku, Miamiju, Bruslju in Londonu, ilustrira - z besedami njegovih ustvarjalcev - družbeno in ekonomsko nazadovanje Italije v zadnjih 20 letih oziroma pod Berlusconijevo oblastjo. V ospredju so predvsem korupcija v politiki, monopol nad mediji in moč korporacij. Za dokumentarec so spregovorili premier Mario Monti, režiser Nanni Moretti, pred mafijo skrivajoči se pisatelj Roberto Saviano, direktor Fiata Sergio Marchionne, nekdanja evropska komisarka Emma Bonino in vsestranski akademik Umberto Eco.

Emmott že napoveduje, da se bodo producenti pritožili ministrstvu za kulturo. "Če ne v MAXXI-ju, bomo pa film prikazali kje drugje."

V filmu načnemo institucionalizirano korupcijo, organiziran kriminal, kleptokratični politični sistem in škodljivi vpliv Katoliške cerkve - oh, in seveda gospoda Bunga-Bunga, Silvia Berlusconija, ki ima pri nazadovanju v zadnjih 20 letih veliko vlogo.

Bill Emmott