Glavna postaja, film Walterja Sallesa, je prvi brazilski film, 'ponovnega zagona', ki mu je uspelo preseči državne meje in doseči mednarodni uspeh. Foto: Organizator
Glavna postaja, film Walterja Sallesa, je prvi brazilski film, 'ponovnega zagona', ki mu je uspelo preseči državne meje in doseči mednarodni uspeh. Foto: Organizator

Filmi bodo na ogled v konferenčni dvorani Mestnega muzeja Ljubljana od 19. do 28. oktobra.

Prvi je bil na sporedu film Napumocenova oporoka, koprodukcija Portugalske, Brazilije in Zelenortskih otokov. Na festivalu, ki bo trajal do 28. oktobra, se bo zvrstilo 18 filmov, opremljenih z angleškimi podnapisi. Vstop na vse predstave je prost.

Selektor brazilskih filmov Bernardo Spinelli de Oliveira, ataše na veleposlaništvu Brazilije v Ljubljani, je o izboru povedal: "Glavna postaja Walterja Sallesa je prvi brazilski film 'ponovnega zagona', ki mu je uspelo preseči državne meje in doseči mednarodni uspeh. Leta 1998 je prejel zlatega medveda na berlinskem festivalu in se potegoval za oskarja za najboljši tujejezični film in za najboljšo igralko v glavni vlogi (Fernanda Montenegro). Drugi brazilski filmi, ki so prejeli mednarodne nagrade, so Mango rumena (nagrajen na festivalu v Berlinu), Vsiljivec (nagrajen na festivalu Sundance), Kino, aspirini in mrhovinarji (predvajan na festivalu v Cannesu) in Alicin dom (predvajan na festivalu v Berlinu)."

Več informacij o izboru filmov in seznam predvajanih filmov najdete na spletni strani muzeja.

Kje vse govorijo portugalsko?
Luzofonija je skupnost okrog 230 milijonov portugalsko govorečih ljudi, razširjenih po vsem svetu. Držav, katerih uradni jezik je portugalščina, je osem, in sicer Angola, Brazilija, Zelenortski otoki, Gvineja Bissau, Mozambik, Portugalska, Sao Tome in Principe ter Vzhodni Timor.

Portugalščina je tudi eden izmed uradnih jezikov v posebnem administrativnem območju Ljudske republike Kitajske, Macao. Govori se tudi v delih Španije, Luksemburga in Namibije ter v nekaterih drugih državah.

Festival sodobnega luzofonskega filma
Festival sodobnega luzofonskega filma