Lahko Usodno trčenje izpodrine velikega favorita oskarjev? Foto: Liffe
Lahko Usodno trčenje izpodrine velikega favorita oskarjev? Foto: Liffe
Predoskarjevska vročica je na vrhuncu. Foto: Reuters
Philip Seymour Hoffman
Hoffman naj bi imel prestižnega oskarja tako rekoč že v žepu. Foto: Reuters

Gre za film Paula Haggisa (jeseni smo ga lahko videli tudi na Liffu), glede na ocene filma, razvidne iz različnih intervjujev v hollywoodskih časnikih, pa člani akademije, ki podeljuje prestižne zlate kipce, napovedujejo tesen izid boja za naziv zmagovalca oskarjev 2006. Kot film, ki bi Gori Brokeback režiserja Anga Leeja lahko preprečil zmagoslavje, in postal presenetljivi zmagovalec, se vse pogosteje omenja Usodna nesreča.

Napovedovanje je vselej nehvaležno
Film, ki se lahko pohvali s šestimi nominacijami za oskarje, temelji na raziskovanju rasizma v sodobni ameriški družbi, o njem pa nekateri že govorijo kot o novem družbenem fenomenu, saj se je njegova vsebina ‘prikradla’ tudi v vsakdanje pogovore v ZDA, šale, razprave in parodije. Poznavalec oskarjev Tom O’Neil na primer pravi, da je izjemno težko napovedovati presenečenja na oskarjih, kot primer pa navaja leto 2002, ko naj bi večina glasovalcev trdila, da bodo glasovali za potencialno presenečenje – film Moulin Rouge -, zmagal pa je veliki favorit leta, film Čudoviti um, ki so mu zmago napovedovali že mesece vnaprej.

Hollywoodska zapoved: Resnost
Vseh pet filmov, ki so nominirani za oskarja za najboljši film, pa imajo nekaj skupnega, in sicer resno tematiko, ko jo obravnavajo. Poleg filmov Usodna nesreča (rasizem) in Gora Brokeback (homoseksualnost) se za naziv najboljšega filmskega izdelka leta potegujejo še filmi München (posledice poboja izraelskih športnikov na OI v Münchnu), Capote (življenjska zgodba pisatelja Trumana Capota) in Lahko noč in srečno (drama o obdobju makartizma).

Hoffman ima kipec že v žepu?
Če radi stavite, pa bi želeli izvedeti, kdo je najbolj ‘sigurna’ stava, pa boste imeli največ možnosti pri igralcu Philipu Seymourju Hoffmanu (Capote), ki ga v en glas imenujejo za igralca, ki bi moral dobiti oskarja, vendar pa ima tudi on hudo konkurenco - Terrence Howard, Heath Ledger, Joaquin Phoenix in David Strathairn, tako da lahko rečemo le, vse ostaja odprto do same razglasitve zmagovalcev. Glasovanje za oskarje se je sicer končalo v torek, njegovi rezultati pa ostajajo velika skrivnost vse do slovesne razglasitve zmagovalcev, ki jo bo letos vodil komik Jon Stewart.