Po uradni policijski skici sodeč je letalo družbe Northwest Orient Airlines ugrabil - Frank Sinatra. Foto: Reuters
Po uradni policijski skici sodeč je letalo družbe Northwest Orient Airlines ugrabil - Frank Sinatra. Foto: Reuters
false
Colbert je prepričan, da je bil "Cooper" Robert Rackstraw, možak, ki je bil dovolj izurjen in usposobljen, da bi kaj takega lahko izpeljal, in ki se je v preteklosti tudi hvalil ljudem s svojim podvigom. Da FBI nikoli ni prišel trkat na njegova vrata, so po Colbertovih besedah krivi nesposobni preiskovalci. Foto: IMDb
Thomas Colbert je v sporu tudi s History Channelom: trdi namreč, da so v dokumentarcu - v sodelovanju z FBI-jem - priredili in izkrivili dokaze tako, da je videti, kot da primer še ni rešen. Foto: IMDB

Tom Colbert, ki je za televizijo History Channel produciral dokumentarec D.B. Cooper: Case Closed?, je v četrtek v Kaliforniji vložil tožbo proti FBI-ju. Agencija je v juliju objavila, da so uradno nehali preiskovati primer iz leta 1971. "Ker je FBI administrativno končal svojo raziskavo, objava zahtevanih dokumentov ne bi ovirala nobenega policijskega dela," Colbert med drugim navaja v svoji tožbi na 21 straneh.

Tožba je seveda že sama po sebi dokaz, da kljub zastaranju primera marsikoga še vedno muči radovednost v povezavi z D. B. Cooperjem - ime je zgolj vzdevek, ki se je prijel skrivnostnega ugrabitelja, ki se je dobesedno razblinil v zrak.

Sodišču predloženi dokumenti navajajo, da je Colbertova zasebna preiskovalna ekipa našla dokaze, ki z ugrabitvijo letala povezujejo nekega možaka iz Kalifornije. Objava uradne dokumentacije bi po mnenju dokumentaristične ekipe "enkrat za vselej razrešila skrivnost identitete D. B. Cooperja". (Po neuradnih podatkih so stoodstotno prepričani, da je skrivnostni ugrabitelj 72-letni veteran vietnamske vojne, ki še vedno živi v Kaliforniji.) Tožeča stranka se pri svoji zahtevi sklicuje na zakon o dostopnosti informacij javnega značaja.

Nor podvig, ki je dejansko uspel
Nekoč najslavnejši primer ugrabitve letala je potekal takole: neznanec v poslovni obleki s kravato, ki se je letalski družbi identificiral kot Dan Cooper, se je v Portlandu z množico drugih potnikov vkrcal na letalo družbe Northwest Orient Airlines, namenjeno v Seattle. Ko so bili enkrat visoko v zraku, je letalskemu osebju pokazal vsebino svojega kovčka - zmešnjavo kablov, žic in stikal, ki naj bi sestavljali bombo. Pustil je, da je letalo pristalo v Seattlu, kjer je 36 potnikov izpustil v zameno za 200 tisoč dolarjev in štiri padala. Člane posadke je zadržal in jim ukazal, naj ga prepeljejo v Ciudad de Mexico. Ko so se dvignili na tri tisoč metrov višine, je z zadnjega vhoda skočil v noč - in z odkupnino, pospravljeno v kovčku.

Je skok sploh lahko preživel?
Nikoli ni bilo potrjeno, ali je Cooper preživel pristanek, ki se je najverjetneje zgodil nekje v gozdnatem predelu med Seattlom in Renom v Nevadi. (Leta 1980 je neki osemletnik na bregu reke Columbia v Washingtonu našel bankovce v skupni vrednosti 5.800 dolarjev, ki so imeli serijske številke Cooperjeve odkupnine.)

FBI vsa ta desetletja trdi tudi, da nikoli niso mogli potrditi možakove identitete.