Čeprav na samem začetku to piše, pa brata Coen priznavata, da film v resnici ne
Čeprav na samem začetku to piše, pa brata Coen priznavata, da film v resnici ne "temelji na resničnih dogodkih"; to opombo sta dodala samo zato, da bi gledalci k zgodbi pristopali z manj nejevere. Foto: IMDb
Vlogo Carla Showalterja sta brata Coen napisala izrecno s Stevom Buscemijem pred očmi.

Brata Coen bosta svoj film Fargo pripeljala na male zaslone, poroča filmski blog Deadline. Joel in Ethan bosta namreč izvršna producenta nove serije, ki jo bo v obliki enournih epizod predvajala mreža FX. S Fargom sta brata leta 1996 prvič posegla po zvezdah: črna komedija jima je tisto leto prinesla oskarja za scenarij, Frances McDormand pa je za svojo vlogo okorno racajoče policijske načelnice domov odnesla kipec za najboljšo žensko vlogo; film je bil sicer nominiran še v petih drugih kategorijah.

Reciklaža idej iz arhivov
Televizijska adaptacija Farga je eden izmed delčkov obsežnejšega načrta studia MGM: svoje znamenite filme nameravajo uporabiti kot izhodišče za serije, ki jo bo nato predvajala postaja MGM Television. (Za MTV so ustvarili novejšo adaptacijo Teen Wolfa, nedavno pa so objavili tudi predelavo klasike Fame.)

Pri MGM-u najbrž upajo, da se bo njihova adaptacija Farga odrezala bolje kot prvi tovrstni poskus, ki je nastal leta 2003 in ni imel uradnega blagoslova bratov Coen. Takrat namreč nikoli niso prišli dalje od snemanja pilotne epizode, ki jo je režirala Kathy Bates (Gundersonovo pa je igrala Edie Falco).

Spomnimo se: Fargo, ki se dogaja večinoma v zasneženi, odročni Minnesoti, poseljeni s potomci nemških in skandinavskih priseljencev, se vrti okrog morilskega pohoda, ki ga sproži nesposobni živčni prodajalec avtomobilov v finančni stiski (William H Macy). Da bi zanjo od bogatega tasta lahko zahteval odkupnino, najame dva suroveža (Steve Buscemi in Peter Stormare), naj ugrabita njegovo ženo. A kaj, ko je eden od njiju nesposoben, drugi pa čisti sociopat ...

Življenjepis, ki ne navdaja s silnim zaupanjem
Tako kot v filmu naj bi bila tudi v seriji osrednji lik načelnica Gundersonova, ki je za primer zadolžena. Scenarij bo spisal Noah Hawley, avtor kratkoživih serij The Unusuals (posneli so samo deset epizod) in My Generation (ukinjena po dveh), v preteklosti pa tudi scenarist forenzične nadaljevanke Bones.

No, bratov Coen vsekakor nihče ne bi mogel obtožiti, da se k svojim začetkom vračata zaradi pomanjkanja navdiha: čisto svež je še spomin na uspeh Pravega poguma, ki je dobil kar deset oskarjevskih nominacij, čakamo pa tudi še za prihodnje leto napovedani Inside Llewyn Davis, ki se bo vrtel okrog newyorške glasbene scene v šestdesetih.