"To sploh noče biti kritika njegovega talenta, samo občutek, da se ne bo obneslo," je May poudaril predlani, ko je bilo objavljeno, da so Queeni in Sacha Baron Cohen prekinili sodelovanje. "Razšli smo se v dobrih odnosih." zdaj se zdi, da sprava le ni bila popolna. Foto: Reuters

Mesec dni po tem, ko je Baron Cohen povedal svojo plat zgodbe, se je kitarist Queenov Brian May odzval v intervjuju za Daily Mail. "Sacha je postal prava rit," je bil direkten. "Zabavali smo se s preigravanjem različnih idej, ampak potem je začel razlagati neresnice o tem, kaj naj bi se bilo zgodilo."

Freddiejeva zgodba ali zgodba o skupini?
Po Cohenovi različici dogodkov se že od izhodiščne točke dalje niso strinjali o tem, kakšen film je treba posneti: on je hotel resničen, a rahlo škandalozen film, ki bi se vrtel okrog "neverjetnih zgodb" o Mercuryjevem "življenjskem slogu na robu" - še živeči člani njegove nekdanje skupine pa so seveda imeli drugačne ideje.

"Član skupine, in ne bom omenil, kdo, je rekel: 'To bo krasen film, ker se na sredini zgodi nekaj tako izjemnega'," je Cohen povzel v pogovoru z radijskim voditeljem Howardom Sternom. "Pa vprašam: 'Kaj pa se zgodi na sredi filma?' In on odvrne: 'Freddie umre.'" Preostanek filma naj bi se osredotočil na to, kako je skupina tudi po frontmanovi smrti leta 1991 sklenila nadaljevati svojo skupno pot.

Brian May tako interpretacijo dogodkov zanika. "Zakaj bi odkorakali od projekta in rekli, da nočemo avtentične zgodbe? Smo mar tip ljudi, ki bi se ogibali resnici? Mislim, da nismo." Kitarist prav tako vztraja pri oceni, da je bil razhod s Cohenom "več kot utemeljen - kar lahko vidi vsak, ki si ogleda njegove novejše projekte". (Opazka je verjetno posmeh na račun Cohenovega novega filma, komedije The Brothers Grimsby.)

Kako dalje?
Novembra lani so Queeni projekt od mrtvih obudili z novim scenaristom. Šepetalo se je tudi, da so vlogo Mercuryja ponudili Britancu Benu Whishawu. May je zdaj tudi uradno potrdil, da bi z veseljem najeli Whishawa, ki je, po njegovih besedah, "pravi igralec" (za razliko od Cohena?). Ostaja pe še ena majhna podrobnost: še vedno nimajo človeka, ki bi film režiral.