“Marko Brecelj je zelo raznolika in kompleksna osebnost. V njem se skriva več ljudi, zato se ta dokumentarec sprašuje, kdo je pravzaprav on,” je povedal Janez Burger. Foto:
“Marko Brecelj je zelo raznolika in kompleksna osebnost. V njem se skriva več ljudi, zato se ta dokumentarec sprašuje, kdo je pravzaprav on,” je povedal Janez Burger. Foto:


Kot je zapisala žirija v obrazložitvi, se je Burger z veliko truda posvetil svojemu glavnemu junaku, da bi ga čim bolj spoznali in razumeli. Zgodbo o Breclju je zasnoval na njegovi osebnosti in umetniški identiteti, tako da sta subjekt in film postala eno. Film "ni le portret edinstvenega umetnika, ampak pripoveduje pomembno zgodbo o aktivni skrbi za ljudi in družbo", so še zapisali.
Absolutni zmagovalec
Nagrado za najboljši film je prejel švedski film Searching For Sugarman režiserja Malika Bendjelloula, ki je predtem že osvojil oskarja 2012 za najboljši dokumentarni film, po več nagrad na festivalu Sundance in Tribeca, na dokumentarnem festivalu v Amsterdamu in številne druge. Searching for Sugarman je žirija označila tako za "glasbeno kot človeško pomembno zgodbo", ki naracijo gradi v dramatičnem, skorajda detektivskem loku, polnem nepričakovanih obratov, ter pripoveduje o moči glasbe, navdiha in upanja.
Nagrado za najboljši scenarij je prejel Ian Knocks za film The Martino: Unstrung, nagrado za najboljšo kamero David Aldrich za film Randy Parsons: Americal Luthier, posebno omembo pa si je zaslužil film Music Man Murray Richarda Parksa.
Retrospektiva šestih slovenskih glasbenih dokumentarcev
V tekmovalnem programu enajstih celovečernih filmov je bil poleg Burgerjevega dokumentarnega filma, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija, prikazan še film Damir Avdič: pravi človek za kapitalizem režiserja Dušana Moravca.
Slovenija kot partnerica letošnje, četrte izdaje festivala dokumentarnih glasbenih filmov Starigrad Paklenica, se je predstavila tudi z retrospektivo slovenskega glasbenega dokumentarnega filma, v katero so uvrstili štiri filme iz zadnjih let: Otroci socializma - zamenite mi glavo režiserja Braneta Bitenca, Vlada o Vladi Divljanu režiserja in producenta Rudija Urana, Toše - The Hardest Thing režiserja Boštjana Slatinška in Jan Plestenjak: Priznam režiserja Bojana Dovrtela.
Slovenski avtorji so se nastanili v apartmajski hiši, ki jo je sofinanciralo slovensko veleposlaništvo v Zagrebu, poimenovali pa so jo kar "slovenska hiša".