Film
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Vzpon viteza teme
Christopher Nolan je prvi režiser, ki je posnel celo trilogijo o batmanu (ni pa prvi s trilogijo o kakem superjunaku: prehitel ga je Sam Raimi s tremi Spider-Mani).
"0 dark 30" je vojaški termin, pomeni pa nedoločen čas, ko je zunaj že ali pa še vedno temno.
Daniel Day-Lewis je znan po svojih metodičnih, temeljitih pripravah na vloge. Za Lincolna je ugotovil, da je imel višji glas od povprečnega, in se temu prilagodil.

Dodaj v

Čas za preglede: Kateri so bili najboljši filmi in serije leta?

Ameriški filmski inštitut objavil seznam desetih najboljših
12. december 2012 ob 16:55
Los Angeles - MMC RTV SLO

Ameriški filmski inštitut (AFI) je iz filmske bere leta 2012 že izbral svojo najboljšo deseterico. Na seznam se nista uvrstila niti sporni Gospodar Paula Thomasa Andersona niti evforično pričakovani Hobit, se je pa našel prostor za Lincolna, Misijo Argo in novi film Quentina Tarantina.

"Nagrade AFI se poklanjajo ameriškim pripovedovalcem zgodb," je v izjavi za medije zapisal Bob Gazzale, predsednik Ameriškega filmskega inštituta. "V čast nam je, da združujemo umetnike v skupnost, brez tekmovalnosti, samo zato, da se poklonimo umetninam, ki so jih svetu podarili v iztekajočem se letu." Verjetno prav zaradi tega duha netekmovalnosti AFI svoje lestvice ne sestavlja po kakšnem določenem vrstnem redu, pač pa je vseh deset izbrancev enakovrednih.

Filmi iztekajočega se leta po izboru AFI so torej:

Misija Argo
Zveri južne divjine
Vzpon viteza teme
Django brez okov
Nesrečniki
Pijevo življenje
Lincoln
Kraljestvo vzhajajoče lune
Silver Linings Playbook
Zero Dark Thirty

AFI svoj seznam že tradicionalno razglasi le nekaj dni pred objavo nominirancev za nagrade SAG (igralskega ceha) in zlate globuse. Vsi trije nabori nominirancev skupaj so kar dober kazalnik tega, kdo vse se bo februarja potegoval za oskarje.

Zero Dark Thirty, novi film oskarjevke Kathryn Bigelow (Bombna misija), ki tematizira lov in usmrtitev osame bin Ladna (in za katerega še ni znano, kdaj prihaja v naše kinematografe), že tako ali tako trenutno velja za enega izmed oskarjevskih favoritov; nagradila sta ga že tako National Board of Review kot društvo newyorških filmskih kritikov.

Odsotnost Gospodarja Paula Thomasa Andersona toliko bolj bije v oči tudi zato, ker je Združenje losangeleških filmskih kritikov nedavno za njihove prispevke k filmu nagradilo Joaquina Phoenixa, Amy Adams in Andersona.

Kaj pa televizija?
Poleg filmov AFI izbere tudi deset najboljših televizijskih serij leta; tokrat so na seznamu Ameriška grozljivka, Breaking Bad, Igra prestolov, Girls, Homeland, Louie, Oglaševalci, Sodobna družina in Živi mrtveci.

Oglaševalci, ki so letos na seznamu že petič, so tako postali AFI-jeva največkrat izpostavljena serija (po štiri omembe imajo Breaking Bad, Vsi imajo radi Raymonda, Sodobna družina, Sopranovi in Skrivna naveza).

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
leonis
# 12.12.2012 ob 19:02
Kateri so bili najboljši filmi in serije leta?
Najboljše se špara za konec....,prihaja božični čas in z njimi Denis pokora, Sam doma,Umri pokončno,Stare sablje,ipdb.....Ne vem kako bi si v službi zrihtal dopust za te dni,da bi si vse te novosti v miru prvič ogledal.......
guren
# 12.12.2012 ob 17:52
ne razumem dobro novinarjev RTV-ja da naslavljajo filme in serije z slovenskim prevodom naslova brez originalnega naslova (vsaj v oklepaju če že ne drugega) saj jih skoraj nikoli ne prepoznam - razen če je nekaj tako očitnega kot 'everybody loves Raymond' itd. v drugih medijih je neka stalnica da se naslavlja filme z originalnim naslovom in slovenskim v oklepaju..? skratka konfuzno.
fuckwad
# 13.12.2012 ob 13:52
Pri filmih čakam na dobre torrent verzije (vsaj 720p)

Od nadaljevank sta pa obe grozljivki precenjeni, še posebej Walking Dead (igralci katastrofalno slabi, scenarij na ravni srednješolca), tudi Mad Men me niso pritegnili, Breaking Bad počasi izteka rok trajanja (tja do 3. sezone sicer odlična reč), Louie mi še ni prišel na spored (izgleda obetavno).
Thrones so čist spodobni, Girls ne poznam.
Tako da jaz sem za Homeland in Modern Family (no, Dexter je daleč spredaj še tudi v 7. sezoni, a ta je itak izven konkurence).
ishgilliath
# 12.12.2012 ob 22:41
Zveri južne divjine in Kraljestvo vzhajajoče lune, si definitivno zaslužita to uvrstitev (predvsem Zveri), vsaj v primerjavi z nekaterimi drugimi (Misija Argo!?, Batman?). Je pa treba poudariti, da gre zgolj za listo ameriških filmov, ki pač nima veliko skupnega z dejanskim stanjem svetovnega filma.
shostakovich
# 12.12.2012 ob 22:02
Do zdaj sem pogledal samo The dark knight rises. In če je ta film med 10 najboljših potem pa res ne vem. Meni film sploh ni bil dober. Ostale filme pa bo še treba pogledat.
SsDrag
# 12.12.2012 ob 20:22
kje je pa Obkrožen z mrtvimi? Tako so serijo the walking dead poimenovali na Planet TV. LOL
Vaati
# 12.12.2012 ob 19:31
Tudi jaz sem zmeden ob slovenskih prevodih serij in filmov. Eni so povsem mimo.
apis
# 12.12.2012 ob 19:20
Guren, se popolnoma strinjam s tabo, ker večina serij je bolj znanih po originalnem naslovu, drugače pa ima kultna serija Breaking Bad tudi slovenski prevod (Kriva pota).

Leonis, zmagovalen komentar.

Od serij bi jaz na seznam dal še The Killing, The Good Wife, Boss in Nurse Jackie.
ledzeppelin
# 12.12.2012 ob 19:40
Dark Knight Rises bi lahko opisal samo s superlativi, Moonrise Kingdom je eden boljših filmov Wesa Andersona. Na ostale filme ki obetajo, bo treba še počakat. Bo pa leto 2012 težko preseglo leto 2011, ki je bilo zelo bogato z dobrimi filmi.
Kazalo