Spletni zvezdniki in vrednote, ki jih simbolizirajo, ne bodo več prisotni v kitajskih medijih. Foto: EPA
Spletni zvezdniki in vrednote, ki jih simbolizirajo, ne bodo več prisotni v kitajskih medijih. Foto: EPA

Nove državne smernice, ki so jih objavili v ponedeljek, določajo še, da morajo stvaritve spodbujati pozitivno energijo. Hkrati svari pred produkcijo oddaj in filmov, ki se na satiričen način lotevajo klasičnih del kitajske literature ter spodbujajo dekadentno vedenje.

Slava ne more biti vrednota
Kot navaja tiskovna agencija v državni lasti Šinhua, se bodo tovrstni spodrsljaji obravnavali kot spodbujanje "vulgarnosti". Po poročanju agencije določba zadeva tudi dnevne novice televizijskih oddaj, saj med drugim zapoveduje naslednje: "Izogibajo naj se tudi poveličevanju slavnih ljudi, milijarderjev in spletnih zvezdnikov ter delanju senzacij iz zasebnih zadev, odnosov ali družinskih sporov."

Če bo katerikoli medij kršil ta določila oziroma moralni kodeks, mu bo odvzeta licenca za delovanje. V filmih in televizijskih oddajah naj "prevladujejo ideologije, ki niso odklonske, in 'pozitivna energija'," še poroča Guardian.

Ob tem se osnutek nove zakonodaje, ki določa, naj si zaposleni v filmski industriji prizadevajo za "odličnost strokovnih znanj in moralno integriteto" in za "temeljne socialistične vrednote", še revidira.