"Bolj je humor žaljiv, bolj mi je smešno," pravi 49-letna Courteney Cox. "Če ni kdo dobil po glavi, se verjetno ne smejem." Foto: Reuters
Seann William Scott, stari znanec iz Ameriške pite, tokrat v resnejši vlogi.
Courteney Cox
Courteney svojega zasebnega življenja ne skriva panično: v filmu vidimo tako njeno hčerko Coco kot (za hip) tudi nekdanjega moža, Davida Arquetta. Foto: Reuters

Film Just Before I Go se začne s prizorom obupanega 40-letnika Teda, ki je sklenil, da je z življenjem "opravil", medtem ko počasi tone v vodo, zgodbo zavrtimo nekaj tednov nazaj, da bi ugotovili, kako je lastnik trgovine z malimi živalmi prišel do točke, s katere ni vrnitve. Ted (Seann William Scott) se spominja raznih nesrečnih epizod iz svojega življenja, od tega, da so ga v šoli nadlegovali nasilniki, pa do sadistične profesorice matematike, ki ga je redno sramotila pred razredom. Vrsto let pozneje se odloči vrniti v domači kraj in se soočiti s svojimi starimi nočnimi morami.

"Gre za zgodbo iz srca, ampak obenem je tudi nezaslišano duhovita, njen ton me je takoj pritegnil," je razložila 49-letna Courteney, ki jo vsi verjetno še vedno najbolje poznamo kot Monico iz antologijske humoristične nanizanke Prijatelji. V zadnjih letih je njena kariera dobila nov zagon še s serijo Zabavna ločenka (Cougar Town), za katero je nekaj epizod tudi režirala. "V resničnem življenju me v smeh spravi skoraj vse, kar je neprimernega," priznava igralka, ki je pri Just Before I Go podpisana tudi kot producentka. Neodvisni film je pred dnevi premiero doživel na festivalu Tribeca.

Politična nekorektnost in provokativen humor sta bila torej glavno vodilo scenarista Davida Flebotta: čez celoten film se ponavlja šala o moškem, ki hodi v spanju in masturbira, pri govorjenju o ženskih genitalijah pa prav tako ne zapravljajo časa z evfemizmi.

Šepetalka igralcem
Coxova pravi, da so bile njene igralske izkušnje tudi pri režiji neprecenljivo dragocene; šlo je namreč za nizkoproračunski podvig ekipnega dela, ki so ga morali speljati v pičlih 22 snemalnih dneh. "Zelo dobro vem, kako moram govoriti z igralci. Razumem, kaj potrebujejo, zato je bilo vse skupaj lažje. Vem tudi, kaj bi motilo mene, sem oseba z ogromno empatije. Mislim, da je to idealna kombinacija za to, da lažje razumem, kaj prestajajo, in jim lažje pomagam ter jih vodim."

Vsa ta ustrežljivost je bila očitno dvosmerna: "Kadar sodeluješ pri filmu s tako zelo nizkim proračunom, to počneš izključno zato, ker imaš projekt rad - ali pa imaš rad mene," se zaveda Courteney. "Vsi so moji prijatelji." (V filmu nastopita tudi hollywoodska veterana Connie Stevens in Diane Ladd.)

Seveda pa ima nizek proračun tudi številne pomanjkljivosti; del zgodbe, ki poteka v Massachusettsu, je bilo na primer prav tako treba posneti v Los Angelesu. "To je bila še največja ovira: najti kraj v Los Angelesu, kjer ni nobene palme."

Ni bil njen zadnji film
Novopečena režiserka se je na prostor za kamero očitno dobro navadila. "To je moja prihodnost, zagotovo." Ne vidi pa se ravno v kakšnem akcijskem filmu: "Naslednja bo gotovo karakterna zgodba, mogoče srhljivka. Všeč so mi preproste zgodbe - resnično življenje."