Wonder Woman je seveda ključna superjunakinja stripovskega vesolja DC Comics, amazonska princesa, ki svet varuje kot Čudežna ženska. Foto:
Wonder Woman je seveda ključna superjunakinja stripovskega vesolja DC Comics, amazonska princesa, ki svet varuje kot Čudežna ženska. Foto:
Michelle McLaren je producentka in predvsem televizijska režiserka, ki je režirala tudi epizodo serije Better Call Saul. Foto: AP

Michelle McLaren filma Wonder Woman ne bo režirala zaradi dobrih starih "kreativnih razhajanj s studiem", so pri Warnerju zapisali v izjavo za javnost. Kanadčanko, ki je v preteklosti režirala epizode Krivih poti, Igre prestolov in drugih TV-serij, so za režijo Čudežne ženske najeli novembra lani.

McLarenova bi bila tako prva ženska režiserka, ki bi režirala katerega od novodobnih franšiznih spektaklov o superjunakih. Patty Jenkins bi, denimo, morala režirati zadnjega Thora (Svet teme), a so jo v predprodukciji zamenjali z Alanom Taylorjem.

Časa je še dovolj
V javnost ni za zdaj pricurljala še nobena podrobnost v zvezi s scenarijem, pa tudi datum premiere uradno še ni potrjen. Načeloma velja, da film prihaja v juniju 2017, če bo studio seveda v kratkem našel novega režiserja.

Na žensko v režiserjevem stolčku je pritisk preprosto večji
Prezgodaj je tudi za ugibanja, ali se bodo pri Warnerju tudi drugič potrudili dobiti žensko režiserko. Logična izbira bi bila morda Lexi Alexander (Hooligans, Punisher: War Zone), a je že javno razglasila, da se projektu ne bo približevala, češ da "ne namerava nase prevzeti teže odgovornosti za enakopravnost med spoloma, in to tako za glavni lik kot za režijo". "Koliko filmov z moškimi superjunaki propade na kinoblagajnah?" se je (retorično) vprašala v intervjuju za Fast Company. "In zdaj prihaja film o superjunakinji z žensko režiserko. Samo predstavljajte si, da ne bi bil uspešen!"

"Kot režiser nimaš nobenega nadzora nad trženjem in nad proračunom. Pritisk je neverjeten. Če bi ženski res spodletelo, bi kar naenkrat obveljalo, da so 'vse ženske bedne režiserke".

V resnici je bilo doslej zelo malo žensk, ki bi se lotile režije filmskih adaptacij stripovskih predlog in zgodb o superjunakih. Rachel Talalay je, denimo, sredi devetdesetih režirala Tank Girl, ki ni bila najbolje sprejeta.

Eno pa je gotovo: nova Wonder Woman je Gal Gadot, ki jo bomo, še preden dobi lastni film, lahko videli v težko pričakovanem spektaklu Batman v. Superman: Dawn of Justice. Ta prihaja že čez slabo leto dni, v marcu 2016.