Virčev film Trst je naš! je bil leta 2009 nominiran za študentskega tujejezičnega oskarja. Foto: MMC RTV SLO
Virčev film Trst je naš! je bil leta 2009 nominiran za študentskega tujejezičnega oskarja. Foto: MMC RTV SLO
Panika
Glavno vlogo v Paniki igra Janja Majzelj, ki jo je imela Desa Muck v mislih že, ko je pisala scenarij. Foto: Miloš Srdić
Zapelji me
Zapelji me je zgodba o 19-letnem Luku, ki po odhodu iz mladinskega doma začenja novo poglavje svojega življenja, v katerem se prepletata ljubezen in sovraštvo, grehi iz preteklosti in upanje na boljšo prihodnost. Foto: RTV Slovenija.

Tri sodobne slovenske filme bodo na večeru, ki jih RTV Slovenija organizira v sodelovanju z založbo Beletrina, s pomočjo avdiodeskripcije oziroma tehnike zvočnega opisovanja naredili dostopne slepim in slabovidnim.
RTV Slovenija z večerom sledi enemu svojih temeljnih poslanstev izpolnjevanja načela enakih možnosti glede informiranja in dostopnosti vsebin vsem gledalcem, poslušalcem in bralcem. S posebnimi tehnikami ali sodobnimi tehnologijami skuša te vsebine približati tudi ranljivim skupinam, ljudem s posebnimi potrebami, kot so slepi in slabovidni, gluhi in naglušni ter ljudje z drugimi oviranostmi.
Večera se bodo udeležili tudi ustvarjalci filmov. O svojem delu bodo tako spregovorili Žiga Virc, ki je film Trst je naš! posnel kot svoje diplomsko delo, režiserka celovečernega filma Panika Barbara Zemljič in režiser drame Zapelji me Marko Šantić. Svoje delo bodo predstavili tudi člani njihovih ustvarjalnih ekip.
O pomembnosti vpeljevanja novih tehnologij, ki lahko vizualni svet, predvsem televizijski, filmski in tudi knjižni, približajo slepim in slabovidnim, bodo ob 19.30 spregovorili generalni direktor RTV Slovenija mag. Marko Filli, podpredsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Branko Petovar, direktor in urednik založbe Beletrina Mitja Čander in dr. Marko Prpić, začetnik opremljanja televizijskih vsebin z zvočnim opisom za slepe in slabovidne na TV Slovenija. Pred popoldanskim začetkom filmske projekcije bo goste nagovoril predstavnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Marko Mikulin. Filmski dan za slepe in slabovidne se bo končal s sproščenim druženjem in pogostitvijo, ki jo bodo pripravili slepi in slabovidni iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, skupaj z Zavodom GOST na Planoti.
Med zgodovino in sedanjostjo
Projekcije filmov bodo sledile ob 20.00. Verjetno nobenega od treh filmskih naslovov ni treba posebej predstavljati, a vseeno kratek opis ni odveč. Žiga Virc je svoj diplomski film Trst je naš! postavil v leto 2009. V njem sledi Primorcu srednjih let Francu (igra ga Gojmir Lešnjak), ki je je razočaran nad odnosom mladine in celotne družbe do dogodkov med drugo svetovno vojno in vloge slovenskih partizanov v njej. V prostem času se ukvarja z uprizarjanjem zgodovinskih bitk. Pri tem naleti na nerazumevanje žene Marije (Silva Čušin), opraviti pa ima tudi s policijo, ki ne dovoljuje uprizarjanja bitk. Film je bil leta 2009 nominiran za študentskega tujejezičnega oskarja.
Panično iskanje same sebe
Barbara Zemljič je navdih za film Panika dobila v istoimenski knjižni uspešnici Dese Muck. Knjiga in film govorita o paniki medicinske sestre Vere (igra jo Janja Majzelj), ki želi pobegniti vlogi matere, žene in gospodinje. Prestrašena, da ne bo nikoli več zaljubljena in pod vplivom prerokovanih besed iz kavne usedline, se spusti v afero z družinskim prijateljem Mitjo. Na kocko postavi svoje odnose z bližnjimi, in ko se je Mitja naveliča, se ji sesuje svet. Spremljamo čustveno preobrazbo ženske, ki je nihče ne opazi, v žensko, ki je opazila samo sebe.
Mladi v iskanju svojega zavetja
Šantićev Zapelji me, letošnji slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja, je zgodba o devetnajstletnem Luku, ki zapušča mladinski dom. Poda se na iskanje zadnjega počivališča svojega očeta, vmes pa v njegovo življenje vstopi živahna Ajda, v kateri najde novo zatočišče. Film Zapelji me je portret mladih ljudi, ki edino zavetje najdejo drug v drugem, vendar jih usoda pogosto vleče narazen. Glavni vlogi v filmu igrata Janko Mandić in Nina Rakovec.