Indijski kristjani in muslimani so strnili svoje vrste. Foto: EPA
Indijski kristjani in muslimani so strnili svoje vrste. Foto: EPA
Muslimani so se v Indiji izkazali za bolj goreče zaščitnike Kristusovega izročila kot kristjani. Foto: EPA

V protestu proti filmu, ki uči "krive vere", so se tako povezale indijske krščanske skupine in organizacija indijske muslimanske duhovščine, torej subjekti, ki se sicer nič kaj prijazno ne gledajo. Pobudo so dali muslimani, ki so kristjanom predlagali skupno organizacijo protestov proti predvajanju filma, posnetega po romanu Dana Browna. Uspeh protesta je vprašljiv, saj predstavljajo kristjani in muslimani skupaj le 14 odstotkov indijskega prebivalstva.

Ne pustijo teptati svoje ideologije
Do sedaj je bila Indija sicer ena redkih držav, v katerih je obiskovanje kina "zelo priljubljen šport" in ki so se izognile burnim polemikam o romanu Da Vincijeva šifra in o morebitnih škodljivih učinkih predvajanja filma z istim naslovom, ki bi napačne predstave o življenju Jezusa Kristusa razširil med še večje število ljudi. A indijski kristjani so se odločili pokazati zobe in so napovedali celo demonstracije na cestah ter nasilno zapiranje kinematografov, ki bodo predvajali film.

Muslimani mislijo še bolj resno
Še več bojevitosti kot kristjani so pokazali muslimani, ki Jezusa Kristusa priznavajo za enega od prerokov islamske vere in zato roman Da Vincijeva šifra tudi oni razumejo kot onečaščenje lastne kulturne tradicije. Maulana Mansoor Ali Khan, generalni sekretar krovne organizacije indijske muslimanske duhovščine All-India Sunni Jamiyat-ul-Ulema, je tako dejal: "Indijski muslimani bomo pomagali svojim bratom kristjanom izvesti odpor proti napadu na naše skupno versko prepričanje." Syed Noori, predsednik muslimanske kulturne organizacije Raza Academy, pa je dodal: "Če vlada ne bo storila ničesar, bomo kar na svoj način preprečili predvajanje filma. Pripravljeni smo na nasilne proteste."
Muslimani so bili tudi tisti, ki so že stopili v stik s politiki in policijo ter predlagali prepoved predvajanja filma, ki bo premiero doživel 17. maja na filmskem festivalu v Cannesu.