Christian Bale s prečesano plešo? Prizor, za katerega smo mislili, da ga vsaj še nekaj let ne bomo videli ... Foto:
Christian Bale s prečesano plešo? Prizor, za katerega smo mislili, da ga vsaj še nekaj let ne bomo videli ... Foto:
Podobno kot pri Filmih The Fighter in Silver Linings Playbook si bo David O. Russell tudi tokrat "izposodil" klasičen format žanra in nato znotraj teh omejitev obračal klišeje na glavo.
S tematiko sedemdesetih pride tudi garderoba tistega časa ... Na sliki je Bradley Cooper na snemanju.

Russllova drama o FBI-jevi skrivni operaciji Abscam, ki je sprva nosila delovni naslov American Bullshit (Ameriško sranje), je zdaj dobila za odtenek politično korektnejši (in najbrž za promocijo prijaznejši) naslov American Hustle (Ameriška goljufija), poroča filmski portal Box Office Mojo.

American Hustle bo pred kamero zbral večino starih znancev iz Russllovega zadnjega filma, Za dežjem posije sonce (Silver Linings Playbook), vključno z Bradleyjem Cooperjem, Jennifer Lawrence in Robertom De Nirom. Pridružili se jim bodo še Christian Bale in Amy Adams (z režiserjem sta sodelovala pri športni drami The Fighter) ter Jeremy Renner, Jack Huston, Louis CK in Michael Pena.

Gre za zgodbo o prevarantskem paru (Amy Adams in Christian Bale), ki sta prisiljena sodelovati s svojeglavim zveznim agentom (Bradley Cooper); skupaj skušajo na led speljati gangsterje in korumpirane politike. Renner bo član državne skupščine v New Jerseyju, neke vrste lokalni junak, ki zastopa obubožano soseščino Camden, De Niro oseba iz podzemlja, ki se ukvarja z goljufijami pri igrah na srečo, Jennifer Lawrence pa Balova žena (Amy Adams je njegovo dekle).

Prvi FBI-jev obračun z javnimi uslužbenci
FBI-jeva operacija Abscam je med letoma 1978 in 1980 privedla do obsodbe podkupovanja in kovanja zarote senatorja in petih članov predstavniškega doma ameriškega kongresa, obenem je bila to tudi prva večja operacija, v kateri je FBI na muho vzel javne uslužbence.

Spet na meji med dramo in komedijo
Russell si je za scenarij izposodil lik protagonista celotnega dogajanja, Melvina Weinberga, prevaranta, ki je pod krinko arabskega poslovneža Kambirja Abdula Rahmana razkrival korupcijo; film kljub temu menda ne bo zvest posnetek resničnih dogodkov - bo pa, kot je za Russllove projekte značilno, križanec med komedijo in dramo. "V življenju je resničnost pogosto bolj čudna od fikcije, zato mora biti v zgodbi veliko komičnega," je lani izjavil režiser. "Nekateri moji najljubši filmi bratov Coen, Scorseseja ali Tarantina so hkrati zelo čustveno intenzivni ter duhoviti in zasidrani v resničnosti. Še kadar ubija Hitlerja, kar seveda ni resnično, je Tarantino na neki način resničen."

Premiera filma American Hustle je v ZDA napovedana za 13. december letos, kar pomeni, da nanj računajo kot na favorita v sezoni nagrad v prvih mesecih leta 2014.