Naši stari znanci še vedno skušajo priti v New York, od koder so že v prvem delu ušli. Seveda gre njihov
Naši stari znanci še vedno skušajo priti v New York, od koder so že v prvem delu ušli. Seveda gre njihov "briljantni" načrt po zelo hitrem postopku v franže. Foto: DreamWorks
Rise of the Guardians
Novinarji in blogarji, ki so prvih 15 nedokončanih minut filma že lahko videli, pravijo, da je po tonu in vzdušju popolnoma drugačen od vsega, kar bi od Dreamworksa lahko pričakovali. In da to sploh ni slabo. Foto: Dreamworks
Madagaskar 3
Vračajo se pingvini Skipper, Kowalski in Private, manjkal pa ne bo niti lemurski kralj Julij (Sacha Baron Cohen). Foto: YouTube
Režiser Vzpona varuhov pravi, da je Alec Baldwin na snemanju "za umret smešen ... včasih zdrsne v ruski naglas, spet drugič pa Northa interpretira kot De Niro ali pa Pacino". Foto: EPA

Ameriški filmski studio DreamWorks Animation je pred dnevi novinarjem premierno predvajal odlomke iz najnovejšega dela franšize Madagaskar, ki se bo med poletne uspešnice skušal zasidrati sedem let po uspehu prve zgodbe o dogodivščinah druščine živalskih prebivalcev newyorškega živalskega vrta.

Menažerija se bliža našim krajem
V Madagaskarju 3 - podnaslov: Europe's Most Wanted (Najbolj iskani v Evropi) - bomo spremljali že znano četverico ubežnikov iz newyorškega živalskega vrta, leva Aleša (Ben Stiller), zebro Martina (Chris Rock), žirafo Milko (David Schwimmer) in podvodnega konja Slavko (Jada Pinkett Smith), ki se še vedno skušajo prebiti nazaj v domači New York - tokrat z ovinkom prek Monte Carla, Londona, Rima in švicarskih Alp.

Jessica Chastain, očitno res vsenavzoča
Ker na stari celini žirafe in levi po navadi ne ostanejo neopaženi (pravzaprav jih razkrijejo prav sredi igralnice v Monte Carlu), so se prisiljeni pridružiti potujočemu cirkusu; zato bomo seveda spoznali še nekaj novih likov, med drugim tigra Vitalija (Bryan Cranston), morskega leva Stefana (Martin Short) in jaguarja Gio (Jessica Chastain).

Pri Dreamworksu seveda računajo, da bo film, za katerega je, denimo, pesem Firework posodila Katy Perry, vsaj taka finančna uspešnica kot njegova predhodnika iz let 2005 in 2008. Filma sta v blagajne po vsem svetu prinesla več kot milijardo ameriških dolarjev; tretji Madagaskar bo obenem prvi, ki bo posnet v 3D-tehniki.

Mimogrede: pingvinu Kowalskemu bo tudi tokrat glas posodil Chris Miller, sicer režiser Obutega mačka. (Gre za nekakšno "vezano trgovino": režiser tretjega Madagaskarja, Conrad Vernon, je glas posodil enemu izmed likov v Obutem mačku.)

Začetek nove franšize?
V predbožičnem času bo studio postregel tudi z zgodbo o bitki med dobrim in zlim, The Rise of the Guardians (Vzpon varuhov) v režiji Petra Ramseyja. Gre za zgodbo o hudobnem duhu Pitchu, ki skuje načrt, kako bo zavladal svetu. Nesmrtni "varuhi", ki so pravzaprav razni pravljični liki, tukaj v povsem novih preoblekah, morajo zato združiti sile in se mu upreti.

Film je nastal po predlogi knjige The Guardians of Childhood Williama Joycea, v njem pa med drugim nastopajo Božiček, velikonočni zajček, stripovski junak Sandman in Jakec Mraz, ki se kot superjunaki borijo, da bi zaščitili otroke.

Bojda nekaj popolnoma drugačnega od Dreamworksove tradicije
Odlomki filma, ki so si ga novinarji ogledali v sredo, so dokaj temačni za animirani film, junaki pa so zelo moderni, saj ima Božiček tetovaže (ime mu je North, opisujejo ga kot "člana Hell's Angelsov z zlatim srcem", sinhronizira pa ga Alec Baldwin), velikonočni zajček, ki sliši na ime Bunnymund in ima avstralski naglas, ker mu glas posoja Hugh Jackman, pa je poklicni pretepač. Igralsko zasedbo zaokrožijo še Isla Fisher kot zobna vila Tooth, ki je "pol človek in pol kolibrij", ter Sandy The Sandman, ki sicer ne govori, a je zamišljen kot "križanec med Harpom Marxom in Budo". Samotarski Jakec Mraz (Jack Frost) bo Chris Pine, najbrž pa je dober znak tudi to, da pri kreativnem procesu z nasveti sodeluje eden izmed izvršnih producentov Guillermo del Toro.

Otrok si, dokler verjameš, da nekdo bedi nad teboj
Ramsey je ob predstavitvi filma povedal, da ga je k projektu pritegnila "želja po boju proti cinizmu odraslosti". "Ko si otrok, so vse te stvari resnične. To je izhodiščna ideja, nad katero sem se navdušil." Dodal je, da otroci spoznajo Božička, velikonočnega zajčka in zobno vilo, še preden začnejo prav govoriti. "To je pomembno. Če otroci ne verjamejo v varuhe, prenehajo obstajati."