"V vsakem izmed nas se skriva nekaj močnejšega od kakršne koli droge. Temu se reče volja do preživetja," izjavi Armstrongov glas na začetku napovednika; že v naslednjem kadru vidimo prizore igel in krvi, ki kažejo njegov sistematičen pristop k dopingu. Foto:
Walsh je vztrajen: "To je preobražen moški. Okreval je po raku in se prelevil v preklemanega superjunaka. Zmaguje in zmaguje in proslavlja, spozna predsednika, dobi še več sponzorjev, več denarja, več slave. Tip je goljuf!"
false
Ben Foster se je pred snemanjem z Lanceom Armstrongom skušal dogovoriti za srečanje, a ga je ta zavrnil. Foto: false

Kako se vživiš v duha človeka, ki je vrsto let uspešno skrival največji dopinški škandal v zgodovini kolesarstva? Ben Foster je prejšnji teden v intervjuju za The Guardian prostodušno priznal, da si je pomagal tako, da je jemal ista prepovedana poživila kot Lance Armstrong, ki ga igra v novem filmu britanskega mojstra Stephena Frearsa.

Biografski film The Program, ki se opira na knjigo irskega novinarja Davida Walsha, Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong, popisuje padec ameriškega kolesarja s piedestala, njegov zdrs od statusa svetovne ikone pa do osramočenega goljufa. Scenarij za film je napisal John Hodge (Trainspotting, The Sweeney).

Chris O'Dowd je v filmu Walsh, novinar, ki je 13 let svojega življenja posvetil iskanju dokazov, ki bi razkrinkali Armstrongovo skrivno uporabo steroidov. Igralcu se zdi Fosterjev metodični pristop k vlogi povsem "smiseln".

"Pri nečem takem veš, da ti ne bo nujno škodilo in da se boš moral med snemanjem res veliko naprezati," je v intervjuju za BBC razmišljal O'Dowd, ter ob tem dodal, da je težko verodostojno pokazati odvisnost, če nisi nikoli poskusil poživila, o katerem teče beseda.

Kako boš sicer vedel?
"Če imaš vlogo, v kateri jemlješ droge, je to skoraj nemogoče opraviti, če nisi nekoč v življenju te substance poskusil,"
pravi. "Nikomur ne svetujem, naj to počne, sem pa prepričan, da gotovo ne bi škodilo tvojemu nastopu. Mogoče bi škodilo tebi kot človeku, ampak butasto bi bilo trditi, da to ni najboljši način, da ugotoviš, kakšen je občutek. S tem ne pravim, da se kdo mora ali se ne sme drogirati, ampak lahko pa razumem legitimnost pristopa."

Tovrstna poživila so seveda nezakonita, jih pa zdravniki predpisujejo pacientom s specifičnimi potrebami, Foster je menda z "zgoščenim" dopingiranjem eksperimentiral pod zdravniškim nadzorom, obenem pa se je pripravljal tudi tako, da je progo tekme Tour de France prevozil v spremstvu profesionalnih kolesarjev.

Frears: "Ne zanima me, kako to dosežejo, hočem le, da blestijo"
Ekipe filma The Program sicer ni obvestil o tem, kaj počne, a ko je vse skupaj vendarle prišlo na dan, Frears v resnici ni imel nič proti: komentiral je le, da je Ben "še vedno živ". "Zgodilo se je, tega ne morem spremeniti, ne morem zavrteti ur nazaj," je lakonično izjavil na tiskovni konferenci v Torontu. "Roko na srce, v filmu je tako zelo dober, da sem mu hvaležen."

"Ne zanima me postopek, ki ga ljudje uporabijo, da pridejo do svojega lika - pričakujem samo, da se prvi dan pojavijo na snemanju in blestijo."

Politično korektno svarilo
Foster je v intervjuju za Guardian sicer nedvoumno priznal, da se je dopingiral, a obenem drugim igralcem odsvetoval podobno početje. "To so zelo resne kemikalije, ki imajo opazen učinek na telo," pravi. "Za raziskavo se mi je zdelo zelo pomembno, da to razumem. Skušal sem se "okužiti" z njim, ga dobiti v svoj sistem. Šele zdaj sem si telesno opomogel."