Elvis si je za enajsti rojstni dan zaželel kolo, a so si njegovi starši lahko privoščili le kitaro - in zgodovina se je spremenila za vedno. Foto: EPA
Elvis si je za enajsti rojstni dan zaželel kolo, a so si njegovi starši lahko privoščili le kitaro - in zgodovina se je spremenila za vedno. Foto: EPA

Film o kralju rock'n'rolla Last Train to Memphis (Zadnji vlak za Memphis) bo posnet po istoimenski knjigi, ki jo je leta 1995 napisal ameriški avtor Peter Guralnick. MacDonald je leta 2012 režiral tudi Marley, dokumentarec o legendarnem glasbeniku Bobu Marleyju.

Iz zakulisja niti vleče Jagger
Produkcijo filma Last Train to Memphis, ki tematizira Presleyjevo otroštvo in njegov nenaden prihod na glasbeno sceno, ki je zgodovino glasbe spremenil za vedno, sta prevzela ameriški glasbenik Mick Jagger in Victoria Pearmant, lastnika produkcijske hiše Jagged Films. (Jagger je v zadnjem času očitno veliki promotor glasbenih dokumentarcev: kot producent sodeluje tudi pri še nenaslovljenem filmu o Jamesu Brownu.)

Biografski film o Presleyju nastaja pod okriljem ameriškega filmskega studia 20th Century Fox, ki se je lova na svojega mladega "Presleyja" lotil demokratično: igralce prek spletne strani vabi, naj prijavijo svoje življenjepise in fotografije. (Zadnji, ki je igral mlajšega Elvisa, je bil Jonathan Rhys Meyers v TV-filmu Elvis (2005)).

Nesojeni električar
Presley se je rodil leta 1935. V Memphis se je preselil s 13 leti in se tam izšolal za električarja. Svojo prvo skladbo That's All Right Mama je posnel leta 1954, prvi veliki uspeh pa je doživel dve leti pozneje s skladbo Heartbreak Hotel, ki je bila v prvem tednu prodana v 1,5 milijona izvodih.

Zadnjič je koncertiral leta 1976 v Las Vegasu.